Hasîrî'nin 'el-Hâvî fi'l-Furû' adlı eserinin 'İbadetler' bölümünün edisyon kritiği
The critical edition of 'Worships' section of 'Al hâvî Fi̇'l-Fürû' which written work by al Hasîrî
  1. Tez No: 566323
  2. Yazar: ERCAN AKMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Edisyon, Tahkik, Hasîrî, el-Hâvî, İbadat, Edition, Al Hasîrî, Al Hâvî, Worships
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu çalışma, Ebû Bekr Muhammed b. İbrahîm el-Hasîrî'nin“el-Hâvî fi'l-Fürû”adlı eserinin,“ibadetler”bölümünün edisyon kritiği, yani tahkikli neşrini konu edinmiştir. Tezin amacı, bu eserin müellifini ve eserlerini tanıtmak ve ilgili eserin yazma nüshaları arasında karşılaştırmalar yaparak“ibadetler”bölümünü orjinaline en yakın haline ulaşmaktır. Tez araştırmanın konusu, amacı, önemi, yöntemi ve kaynaklarını ele alındığı giriş, müellifin hayatı ve eserleri ve“el-Hâvî fi'l-Fürû”adlı eserin müellife aidiyetinin ve kaynaklarının, ayrıca tahkik yönteminin incelendiği birinci bölüm ve“ibadetler”bölümünün tahkikli neşrine yer verilen ikinci bölümden oluşmaktadır. Eserin Süleymaniye Kütüphanesi Carullah Bölümü 627 nolu nüshası, okunarak tashih edildiği için tahkikte asıl nüsha olarak belirlendi.
Özet (Çeviri)
Subject of this work is the edition critique of the“worship”section of Ebû Bekr Muhammed b. İbrahîm el-Hasîrî's book“al-Hâvî fi'l-Fürû”, so with verification publish. The aim of the thesis is to introduce the author and his works, to make comparisons between the manuscripts, and in this way to reach the state closest to the original form of the“worship”section. The thesis consists of an introduction and two chapters. In the introduction, was discussed the subject, aim, importance, method and sources of the research. In the first part, examined the life of the author, his works and“al-Hâvî fi'l-Fürû”'s belonging to the author, its sources and the method of verification. In the second part, the investigation publication of the“worships”section is given. The copy of Carullah 627, at the Suleymaniye Library, was determined as the original copy in the investigation because it was read and corrected.