Gertrude Bell'in mektup ve günlüklerine göre Konya vilayeti(1905-1907)
Konya province according to Gertrude Bell's letters and diaries (1905 – 1907)
- Tez No: 566333
- Danışmanlar: PROF. DR. ALAATTİN AKÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Gertrude Bell, İngiltere, Konya, Karaman, Sosyoloji, Seyahat, Gertrude Bell, England, Konya, Karaman, Sosyology, Travel
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 199
Özet
Osmanlı Devleti 19. ve 20. yüzyıllarda yıkılışına hizmet eden pek çok ajanı ağırlamıştır. Avrupa Devletleri'nin Osmanlı Devleti'ni yakından izleme, keşfetme ve sömürme politikalarına uygun görevlerde bulunacak kimseler hükümetler tarafından özenle seçilmiştir. Gönderilecek casuslar özellikle bilimsel anlamda yetkinliğe ulaşmış, milliyetçi ve sadık kimselerden seçilmiştir. 20. yüzyılda bu tanıma uyan en iyi casus şüphesiz İngiliz Ajan Gertrude Bell olmuştur. Okuldan mezun olur olmaz seyahat planlarını aklına koyan Bell Osmanlı coğrafyasına uzun seyahatler düzenlemiştir. Bu seyahatleri esnasında ilerleyen yıllarda bilim dünyasına kaynak teşkil edecek mektup ve günlükler yazmıştır. Seyahat noktalarının önemli tarihi ve coğrafi özelliklerini kaydetmenin yanısıra buraları fotoğraflamış, çizimlerini yapmış ve haritalandırmıştır. Resmi bir ajan olarak göreve başladığında ise tüm bunları Britanya Hükumetine sunarak bu coğrafyadaki emellerine hizmet etmiştir. Gertrude Bell çoğu zaman bir geçiş güzergahı olarak kullandığı Konya Vilayeti'ne düzenlediği uzun seyahatlerini de aynı titizlikle ele almış hakkında kitaplar ve makaleler yazmıştır. Ancak günümüze kadar birkaç detaysız makale haricinde Konya seyahatleri tam anlamıyla incelenmemiştir. Bu çalışmada Gertrude Bell'in dönemsel anlamda pek çok detaya ışık tutacak Konya Seyahati esnasında tuttuğu günlükler ve yazdığı mektuplar incelenmiş; bölge hakkında coğrafi ve tarihi verilere ulaşılması amaçlanmıştır. Aynı zamanda daha önce üzerinde durulmamış insan ilişkileri de yakından incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The Ottoman Empire hosted many agents serving the demolition of the 19th and 20th centuries. Governments have been carefully selected by those who are responsible for closely monitoring, discovering and exploiting the Ottoman Empire of the European Countries. The spies to be sent have been chosen from nationalist and loyal individuals, especially in scientific sense. In the 20. century, the best spy that fits this description is undoubtedly British Agent Gertrude Bell. Having set her mind on travel plans as soon as he graduated from school, Bell organized long trips to the Ottoman geography. During his travels she wrote letters and diaries which would serve as a resource for the scientific world. In addition to recording important historical and geographical features of travel points, she has photographed, made drawings and mapped them. When he took office as an official agent, she served all these things to the British Government and served his ambitions in this geography. Gertrude Bell wrote books and articles about the long journeys to the province of Konya, which she used as a transit route mostly, with the same meticulous handling. However, except for a few undetermined articles, Konya travels have not been fully examined. In this study, Gertrude Bell's daily periodical shed light on many details, and the diaries and letters she wrote during her travels were examined. Geographical and historical data about the region is intended to be reached. At the same time, especially human relations were also examined closely.