Consumption manifesto of manisa gentry in a small town in Turkey: Living room furniture preferences in Manisa
Türkiye'nin küçük bir kentinde eşrafın tüketim manifestosu: Manisa eşrafının salon mobilyası tercihleri
  1. Tez No: 566342
  2. Yazar: GÜNCE DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HEDİYE SİBEL KALAYCIOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Tabakalaşma, Eşraf, Tüketim, Statü, Kültürel Kapital, Social Stratification, Gentry, Consumption, Status, Cultural Capita
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 269
Özet
Türkiye'de sosyoloji alanında yapılan çalışmaların geneline baktığımızda, daha çok köy üzerine yapılan çalışmalar ve kentleşme çalışmaları karşımıza çıkmaktadır. Oysa küçük kentlerin kendine has dinamiklerini ve toplumsal yapısını yansıtan çalışmalara az rastlanmaktadır. Eşraf özellikle göreli elit yapısı sebebi ile küçük kentlerin kendi içinde ki toplumsal tabakalaşması içerisinde belirleyici bir yere sahiptir. Çalışmamızın amacı, Manisa eşrafının, toplumsal hiyerarşideki konumlarını ortaya koymak ve yaşanan değişimlere rağmen, bir statü grubu olarak var olup olmadıkları sorusuna cevap aramaktır. Türkiye'nin herhangi bir köşesinde, o yörenin eşrafını sorduğumuzda bize belli aile isimleri verilmektedir. Bu aileler genellikle, yörenin köklü, hatırı sayılır aileleridir. Yöre halkı üzerinde bu ailelerin belirleyici bir etkisi mevcuttur. Kısacası, kendine has özellikleri ile eşraflık toplumsal yapı içinde önemli bir yere sahiptir ve tüketim tercihleri ile statü konumlarını ortaya koymaktadırlar. Bu noktada tüketim, yaşam tarzı, beğeni ve tercihler gibi kavramlar araştırmamız için önemlidir. Çalışmamız da bir seçkinlik hali taşıyan eşraf aileleri, üst sınıf kesitine ait olarak ele alınmıştır. Bu anlamda eşraf ailelerin kendilerini“diğerlerinden”ayırırken ne tarz tüketim tercihlerine yöneldiklerini belirlemek bizim için önemlidir. Çalışmamızda vii eşraf ailelerin salonlarını, hangi tüketim tercih ve beğenileri ile dekore ettiklerine bakarak onların hem“diğerleri”ile hem de kendi içlerinde oluşturdukları sosyal konumları ve bu konumu sürdürme stratejileri incelenecektir.
Özet (Çeviri)
When we look at the general area of study in sociology in Turkey, much against the village stands out on our studies and urban studies. However, studies reflecting the unique dynamics and social structure of small towns are rare. Gentry has a decisive place in the social stratification of small town in particular due to its relative elite structure. The aim of our study is to conceptualize Manisa gentry, in terms of their social position in the social hierarchy and looking answers to the question whether they exist as a status group or not, despite generational change. In every part of Turkey, when asked about the gentry of that area, people mention certain names. These are generally well known families of a long-descent who have a decisive influence on the people of the region. In short, with its unique characteristics, the gentry have an important place in the social structure and consumption is an important tool to show their social positions. For this reason, we try to make a study on concepts such as consumption, lifestyle, taste and preferences. In our study, the distinguished gentry families are considered as upper class in the locality. In this sense, we tried to determine what kind of consumption preferences the gentry families prefer when v differentiating themselves from others. The gentry families' positions both in relation to“others”and within themselves will be analyzed by looking into consumption preferences and tastes which they use to decorate their living rooms.