Erken gebelik kayıplarında orexin-A düzeyinin değerlendirilmesi
Evaluation of orexin A levels in early pregnancy loss
  1. Tez No: 566343
  2. Yazar: HURİYE AKYOL TAŞTEKİN
  3. Danışmanlar: DR. ZEYNEP SOYMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Gebelik, abortus, orexin A, β-hCG, Pregnancy, abortus, orexin A, β-hCG
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Orexin A (OXA) ve orexin B (OXB), prepro-orexin (PPO) öncülünden elde edilen hipotalamik nöropeptitlerdir. Bu peptitler, birer G protein-kenetli reseptör olan orexin reseptör 1 (OX1R) ve orexin reseptör 2 (OX2R)' ye bağlanarak dokularda etki ederler. Başlangıçta orexinler sadece besin alımını ve uyku-uyanıklık siklusunu stimüle eden nörostransmitterler olarak bilinmekteydi. Daha sonra literatürde birçok yerde, orexinlerin üreme fonksiyonlarının ve gebelikte enerji metabolizmasının düzenlenmesinde çeşitli yollarla rol oynadığı öne sürülmüştür. Hayvan çalışmalarında, OXA' nın plasentada (trofoblastlarda), konseptusta, uterusta varlığı gösterilmiş ve OXA' nın plasental kan akışı yoluyla fetal büyüme ve gelişiminde çeşitli yollarla rol alabileceği savunulmuştur. Ancak insanda, fetal kaybın yaşandığı erken gebelik kayıplarında orexinlerin düzeyleri konusunda bir araştırmaya rastlanmamıştır. Bu çalışmada, erken gebelik kayıplarında dolaşımdaki OXA düzeylerinin araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif vaka- kontrol çalışmasına Kasım 2018- Mart 2019 yılları arasında SBÜ İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'ne başvuran düşük tehdidi tanısı konulup gebeliği devam eden (n=29), düşük yapan (n=29) ve yaş aralığı, BMI (body mass index) eş gebe olmayan sağlıklı kadınlar (n=29) dahil edilmiştir. Maternal serum OXA ve β-hCG düzeyleri değerlendirilmiştir. Bulgular: Erken gebelik kaybı olanlarda, canlı gebeliği devam edenlere göre OXA düzeylerininin (2341,3 ± 720,9) anlamlı olarak arttığı izlendi (p=0,042). Gestasyonel yaş ve BMI değerleri ile OXA düzeyleri arasında bir korelasyon saptanmadı. ROC analizi sonuçlarına göre, OXA düzeyi %62,1 duyarlılık ve % 72,4 özgünlükte 2110,4 pg/ml olarak hesaplanmış olup erken gebelik kaybı ile canlı gebelik ayırımında anlamlı bulundu (p=0,0475). Totalde tüm gebeler ele alındığında β-hCG ile OXA düzeyleri arasında anlamlı negatif bir korelasyon saptandı (r=-0,288, P=0,028). Sonuç: Çalışmamızın sonuçları artmış OXA düzeylerinin erken gebelik kaybında rolü olabileceğini göstermektedir. OXA erken gebelik kaybı ile canlı gebeliğin ayırımında umut vaat eden bir belirteç olabilir. OXA ile erken gebelik kaybı arasındaki ilişkinin anlaşılması, abortusun etiyolojisinin açıklanması için potansiyel bir araştırma sahası olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Orexin A (OXA) and orexin B (OXB) are hypothalamic neuropeptides obtained from the prepro-orexin (PPO) precursor. These peptides act in the tissues by binding to either orexin receptor 1 (OX1R) and orexin receptor 2 (OX2R) which are G protein-coupled receptors. Initially, orexins were known as neurostransmitters that only stimulated food intake and sleep- wake cycle. Later, it has been suggested in several studies in the literature that orexins play a role in the regulation of reproductive functions and energy metabolism in pregnancy via various ways. In animal studies, OXA has been shown to be present in the placenta (trophoblasts), in the concept, in the uterus, and it has been argued that OXA may play a role in fetal growth and development through placental blood flow. However, there is no study about the levels of orexins in the early pregnancy loss in which fetal loss occurs. In this study, it was aimed to investigate circulating OXA levels in early pregnancy losses. Patients and Methods: This prospective case-control study included the pregnant women who had an intrauterine pregnancy (IUP) with a risk of abortus (n=29) or who had already an early pregnancy loss (n=29), applied to SBÜ Istanbul Training and Research Hospital, Department of Obstetrics and Gynecology between November 2018 and March 2019. The control group was comprised of non-pregnant (NP) healthy women (n = 29) who had the similar ranges of age and BMI values with pregnant women. Maternal serum OXA and β-hCG levels were evaluated. Results: It was observed that OXA level of the patients early pregnancy loss (2341.3 ± 720.9) was significantly increased compared to those with viable pregnancy (p = 0.042). There was no correlation between gestational age and BMI values compared with OXA levels. According to the results of ROC analysis, OXA level was calculated as 2110.4 pg / ml with a 62.1% sensitivity and 72.4% specificity, and it was found to be significant in discriminating the early pregnancy loss and viable pregnancy (p = 0.0475). Considering all pregnancies totally, a significant negative correlation was found between β-hCG and OXA levels (r = -0.288, p = 0.028). Conclusion: The results of our study indicate that increased OXA levels may have a role in the early pregnancy loss. OXA can be a promising marker for early pregnancy loss and discrimination of viable pregnancy. Understanding the relationship between OXA and early pregnancy loss can be a potential research area for the explanation of the etiology of the abortion.