Bir toplumsal cinsiyet kategorisi olarak kadının sinemadaki temsiliyetini okumak: Gaziantep yerelinde bir alımlama çalışması
Reading the representation of women -as a gender cathegory- on cinema: A reception study in Gazi̇antep
- Tez No: 566352
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA EMRE KÖKSALAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, İletişim Bilimleri, Performing and Visual Arts, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal Cinsiyet, Kültürel Çalışmalar, Alımlama Çalışmaları, Kadın Temsilleri, Gender, Cultural Studies, Reception Studies, Women Representations
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim ve Toplumsal Dönüşüm Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Diğer sanat türlerinde olduğu gibi, sinema da içinde bulunduğu toplumun kültürel yapısını yansıtır. Bu sebeple izleyici odaklı çalışmaların iletişim alanına katkıları oldukça önemlidir. Kültürel Çalışmalar ekolü ile kendisine daha geniş bir alan yaratan izleyici araştırmaları, alımlama çalışmalarının temel dinamiklerinin anlaşılmasına katkı sağlamıştır. Bu çalışmanın amacı da, toplumsal cinsiyet bağlamında kadın izleyicilerin filmlerdeki kadın temsillerini nasıl alımladıklarını/okuduklarını ortaya koymaktır. Bu bağlamda“Aaahh Belinda”filmi Gaziantep yerelinde kadın izleyicilere seyrettirilmiş ve izleyicilerin filmindeki kadın karakterleri ve filmin anlatısını nasıl okuduğu çalışmaya yansıtılmıştır. Tüm bu görüşlerden yola çıkarak, medya sosyolojisi içerisinde yer alan alımlama çözümlemesi yönteminden faydalanarak, film metnini oluşturan dramatik unsurların Gaziantep yerelindeki kadın izleyiciler tarafından alımlanması/okunması sonucu elde edilen nitel verilere Tamar Liebes'in“izleyicilerin televizyon metinlerine katılma biçimleri”modeli uygulanmaya çalışılmıştır. Kadın izleyicilerin alımlamaları/okumaları modele göre değerlendirildiğinde, en çok göndergesel okumalar kategorisine göre gerçekçi ve oyuncul okumalara başvurdukları görülmüştür. Filmdeki dramatik unsurları, gündelik yaşama eklemleyip, oradaki kadın karakterler ile özdeşim kurarak okudukları ve bu okumalarda katılımcıların ataerkil düzeni yeniden inşa ettikleri görülmüştür.
Özet (Çeviri)
As in other types of art, cinema reflects the cultural structure of the society. Therefore, the contribution of audience-oriented studies to the field of communication is very crucial. Audience research that creates a wider area with the School of Cultural Studies, has contributed to the understanding of the basic dynamics of reception studies. The aim of this study is to interrogate how female viewers receive / read female representations in films in the context of gender. In this context,“Aaahh Belinda”movie was watched with the female audience in Gaziantep local and how the audience read female characters and its narrative in the film was reflected in the study. Based on all these views, taking advantage of the reception analysis method within the sociology of media, Tamar Liebes's“The way the audience participates in the television texts”model is applied in the qualitative data obtained as a result of the reception / reading of the dramatic elements that constitute the text of the film by the female audience in Gaziantep. When the receptions / readings of female viewers are evaluated according to the category of referential readings, it is seen that they mostly refer to realistic and ludic readings. It was observed that they read the dramatic elements in the film by adding them to daily life and identifying with the female characters there and in these readings the participants rebuilt the patriarchal.