Bilgisayar destekli su darbesi analizi ve Antalya deniz deşarjları örneği
Computer aided water hammer analysis and a case study of Antalya sea outfalls
- Tez No: 85077
- Danışmanlar: PROF. DR. YALÇIN YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Waterhammer, boundary conditions, characteristics, surge tank, air chamber Vlll
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 344
Özet
ÖZET Basınçlı boru sistemlerinde su darbesi analizi adı ile anılan aşın yüksek ve düşük basıçlarm etüdü, sistemin projelendirilmesinde oldukça önemlidir. Boru hatlarında sıkışabilirhk etkilerinin önemsiz olduğu kararsız alama rijit su sütunu salımmı (surge) denir. Boru hatlarında debideki değişim vana veya pompa operasyonuna bağlı olup; kapanma yada açılma sonucunda bu yapılardan doğru boru hattı boyunca yayılacak basınç değişimi oluşur. Değişimlerin tedrici olarak kalması sağlanırsa; basıncın zamanla değişimi ve debi, akışkanın sıkıştınlamaz olduğunu varsayarak ve boru hattının elastik özelliklerini ihmal ederek problemlerin çözülmesi rijit su sütunu teorisi kullanılarak yapılabilir. Ani vana kapanması ya da pompanın durması durumunda, sonuç olarak sıvı kolonunda yavaşlama ve bunun sonucunda oluşan dalganın ön yüzeyi boyunca büyük basınç farklılıklarının meydana geldiği basınç salımmlannın oluştuğu görülür. Basınç dalgasının hızı sıvının sıkışabilmesine ve boru hattının elastikliğine bağlıdır ve bu nedenden dolayı bu parametreler çözüme dahil edilmelidir. Su darbesi analizinde, geçmişte, yaklaşık sonuçlar veren çeşitli analitik ve grafik metotlar kullanılmıştır. En çok kullanılan nümerik metod ise büyük olasılıkla kısmi diferansiyel denklemleri bir çift adi diferansiyel denkleme dönüştüren“karakteristikler metodudur”. Bunlar nümerik formda ifade edildiğinde (sonlu fark) bilgisayarlarla programlanabilir hale gelir.Bugün süratle hesap yapan bilgisayarlardan yararlanılarak kararsız akımın diferansiyel denklemleri, sonlu farklar metodu ile, analitik olarak çözülebümekte ve daha kesin sonuçlar elde edilebilmektedir. Bu çalışmada, su darbesi probleminin bigisayar yardımı ile, değişik sınır şartlan altında analitik çözümünü ele alan matematik model ele alınmıştır. Anahtar Sözcükler Su darbesi, sınır şartlan, karakteristikler, denge bacası, hava kazanı vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The study of extremely high and low pressures, so called analysis of waterhammer, in pressure pipeline systems, is highly important in the design of system. When compressibility effects are not significant the unsteady flow in pipelines is called“surge”. Changes in the discharge in pipelines, caused by valve or pump operation, either closure or opening, result in pressure surges which are propagated along the pipeline from the source. If the changes in control are gradual the time variation of pressures and discharge may be achieved by assuming the liquid to be imcompressible and neglecting the elastic properties of the pipeline such as in the problems on surge analysis. In the case of rapid valve closure or pump stoppage the resulting decelaration of the liquid column causes pressure surges having large pressure differences across the wave front. The speed (celerity) of the pressure wave is dependent on the compressibility of the liquid and the elasticity of the pipeline and these parameters are therefore incorporated in the analysis. In the past, various analytical and graphical methods giving approaximate results in the analysis of water hammer have been used. The most commonly used numerical method is probably the method of“characteristics”which reduces the partial differantial equations to a pair of simultaneous ordinary differantial equations. These, when expressed in numerical (finite difference) from can be programmed for automatic evaluation on a digital computer. The differential equations of unsteady flow can be solved analytically with the aid of finite difference methods, by using of computers which are making fast calculation today, and so more accurate results can be obtained. In this paper it has been considered a mathematical model which gives the analytical solutaion of water hammer problem, under various boundary conditions, with the aid of computer. vu