Yazar evi müzeleri: Sait Faik Abasıyanık Müzesi örneği
Writers' house museums: An example of Sai̇t Fai̇k Abasiyanik Museum
  1. Tez No: 566425
  2. Yazar: HAFİZE ASLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ASLI GÖKÇE KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzecilik, Sanat Tarihi, Museology, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: müze ev, yazar evi müzeleri, edebiyat müzeleri, Sait Faik Abasıyanık, Sait Faik Abasıyanık Müzesi, yazar-obje ilişkisi, author house, author house museum, literary museums, Sait Faik Abasıyanık Museum, author-object relationship
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müze Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Yazar Evi Müzeleri: Sait Faik Abasıyanık Müzesi Örneği başlıklı tezde yazarla ziyaretçi arasında köprü olan yazar evi müzelerinin birbirleri ile karşılaştırılması yapılarak Sait Faik Abasıyanık Müzesi'nde sergilenen nesnelerin kazandığı kimlik irdelenmiştir. Bu kapsamda İstanbul'daki tescilli 3 yazar evi müzesi, Avrupa'dan 6 yazar müzesi, misyon, koleksiyon ve sergileme açılarından karşılaştırılmıştır. Tez çalışmasında Uluslararası Müzeler Komitesi (ICOM) tarafından oluşturulan tarihi ev müzesi tanımlarına dayanarak, nesnenin kimliği incelenmiştir. Bu kapsamda 2009 yılında gerçekleştirilen restorasyon çalışması sonrasında 2013'te tekrar ziyarete açılan Sait Faik Abasıyanık Müzesi örneğinde yazar evi müzelerinde objelerin sosyolojik anlamda taşıdığı metaforlar açıklanmaya çalışılmış ve müze ev içinde sergilenen objelerin değerlendirilmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this master's thesis titled“An Example of Author House Museums: Sait Faik Abasıyanık Museum”, the identity and presence of the items from Sait Faik Abasıyanık Museum has been handled by making a comparison with each other, between author museums which are bridges between visitors and the authors themselves. In this context, three licensed author house museums in İstanbul and six more from abroad was compared in terms of mission, collection and exhibition. In this work, the identity of the object was examined by using the definitions of historical house museums identified by ICOM (International Council of Museums). In this regard, an assessment was made through the example of Sait Faik Abasıyanık Museum, which was under renovation since 2009 until its reopening in 2013, for the museum house objects. Sociological and metaphorical reflections of aforesaid objects was also aimed to be explained.