İstanbul Büyükşehir Belediyesi Atatürk Kitaplığı OE_YZ_0593 ve BEL_YZ_K0640 numaralarında kayıtlı mecmuaların, 'Mecmuaların sistematik tasnifi projesi'ne' (MESTAP) göre tasnifi
The İstanbul Metropolitan Municipality Atatürk Library OE_YZ_0593 and BEL_YZ_K0640 numbered poem mecmuas numbered mecmuas systematic classification project (MESTAP)
  1. Tez No: 566462
  2. Yazar: ARİFE KAYNAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KAMİL ALİ GIYNAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Klasik Türk edebiyatı, şiir mecmuaları, MESTAP, Classical Turkish literature, poem collections, MESTAP
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bir edebî bir terim olarak“mecmua”farklı muhtevaların bir araya getirildiği“defter/şiir defteri”şeklinde tanımlanabilir. Şiir mecmuaları, yazıldıkları dönemin edebî zevkini yansıtmaları, şairlerin divanlarında bulunmayan şiirlerini içermeleri, divanı olmayan ya da bilinmeyen bir şairin şiirlerini tespit etmeye katkıları bakımından da edebiyat tarihimiz için önemlidir. Bu çalışmamızda İstanbul Büyükşehir Belediyesi Atatürk Kitaplığı OE_Yz_0593 ve BEL_Yz_K0640 numarada kayıtlı şiir mecmuaları,“Mecmuaların Sistematik Tasnifi Projesi”(MESTAP)'ne göre tasnif edilmiştir. Gazel, kaside, tahmis, müseddes, müsebba', terkib-i bend, terci-i bend gibi klasik şiirimize ait farklı nazım şekilleri ve türlerden şiirlerin derlenmesiyle oluşan mecmualar arasında yerini almıştır. İncelediğimiz mecmualar Âgâh Sırrı Levend'in tasnifine göre ikinci sırada yer alan, antoloji niteliğindeki seçme şiir mecmualarındandır.
Özet (Çeviri)
As a literary term,“mecmua”can be defined as "notebook / poetrydebrand, where different contents are brought together. The poem mecmuas reflect the literary taste of the conservative period, include the poems of the poets not found in the divans, the poems of a poet who is unknown or unknown, while preparing the contents of the poem to be made for our history of literature. İn this study, the İstanbul Metropolitan Municipality Atatürk Library OE_Yz_0593 and BEL_Yz_K0640 numbered poem mecmuas numbered Mecmuas Systematic Classification Project (MESTAP). Gazel, kaside, tahmis, müseddes, müsebba, terkib-i bend, terci bend like poems with different verses of the poem. According to Levend's classification, the second one is an anthology of poem.