Current-mode wired logic circuit technique in cmos technology
Cmos teknolojisi ile akım yöntemli mantık devre tekniği
  1. Tez No: 56647
  2. Yazar: İSMAİL ENİS UNGAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT AŞKAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tümdevreler, mantık devreleri, analog mantık, akım yöntemi, düşük gerilim, düşük güç, yüksek hız, gürültü, giriş/çıkış arabirim devreleri. iv, Integrated circuits, logic circuits, analog logic, current-mode, low-voltage, low-power, high-speed, noise, clock distribution, I/O interface circuits. III
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
ÖZ CMOS TEKNOLOJİSİ İLE AKIM YONTEMLI MANTIK DEVRE TEKNİ?İ Ungan, İsmail Enis Doktora, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Murat Aşkar Aralık 1996, 105 sayfa Tek bir tümdevre içinde yer almış ve yüksek düzeyde tümleştirilmiş analog ve sayısal sistemler için akım yöntemli bir mantık devre tekniği sunulmuştur (WCML). Sayısal anahtarlama gürültüsü, düşük gerilim ve yüksek veri hızında düşük güç tüketimi ince lenmiştir. Tümdevre içi bağlantı gecikmeleri ve bağlantı hatlarının alam iyice mikron altı CMOS teknolojisinde WCML devre tekniği için tartışılmıştır. WCML devresi akım yöntemli, bağlantılı mantık devresidir ve mantık sinyalleri akım miktarı ile gösterilir. Akım yönlendirme tekniği ile anahtarlama gürültüsü azaltıl mış ve akım yöntemi düşük gerilimde çalışmayı ve bağlantı gecikmelerinin azalmasını sağlamıştır. WCML devresinin çalışma noktası mantık geçitinin istenilen başarımda olması için ayarlanabilir. Yüksek sayıda çıkışı olan mantık kapıları için WCML dev re tekniği değiştirilip yüksek frekansta saat sinyali dağıtımına uygulanmıştır. Akım yöntemli sinyal iletimi için giriş/çıkış arabirim devreleri sunulmuştur. Bir WCML hücre kütüphanesi, Cadence bilgisayar destekli tasarım programı ile yapılmıştır. Teknik, 0.8 mikron CMOS teknolojisi kullanılarak bir prototip tümdevre üzerinde test edilmişir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CURRENT-MODE WIRED LOGIC CIRCUIT TECHNIQUE IN CMOS TECHNOLOGY Ungan, Ismail Enis Ph.D., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Murat Aşkar December 1996, 105 pages A Wired- AND Current-Mode Logic (WCML) circuit technique in CMOS technology is presented for high level integrated analog and digital systems that are integrated on a single IC. The WCML circuit is a current-mode wired logic in which the logic signals are represented by the current quantity. The applied current-steering technique reduces the digital switching noise and current-mode operation provides low supply voltage and reduces interconnection line delays. The operating point of the WCML circuit is adjustable for the required logic gate performance. The technique is modified for large fan-out logics then applied to current-mode clock distribution at high frequency. Input and output interface circuits are proposed for current-mode signal transmission. A WCML digital cell library is built for semi-custom IC design on Cadence CAD tools environment. Finally, the technique is tested on a prototype IC which is fabricated in 0.8 micron CMOS technology.