Analysis and performance evaluation of current balance pilot wine protation systems
Akım dengeli pilot tel koruma sistemler analizi ve performans değerlendirilmesi
- Tez No: 56648
- Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN TÜRELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Pilot Teli, Akım Dengeli. VI, Pilot Wire, Current Balance. IV
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
ÖZ AKIM DENGELİ PİLOT TEL KORUMA SİSTEMLER ANALİZİ VE PERFORMANS DE?ERLENDİRMESİ El-korek, M.Ali Jamal V. Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendislik Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Ayhan Türeli Temmuz 1996, 87 sayfa Bu tezde, akım dengeli pilot tel koruma sistemleri incelenmiştir. Çalışma sargısının toplama aracı tarafında ya da pilot tel tarafında tutucu sargıya sahip röleli sistemler analiz edilmiştir. Röle kompanzasyon (şönt akım yolu) empedansı ve her bir pilot teli seri empedansı ve şönt kapasitansının koruma sistem karakteristikleri üzerindeki karşılıklı etkileşimleri arştırılmış ve sistemin ideal karakteristikleri için gerekli koşullar bulunmuştur. Ayrıca, 37 km uzunluğunda, tipik bir pilot tel kablosu ve pilot tel rölesine sahip (pilot tel tarafında tutucu sargıya sahip Tip-1 röle), tipik bir 154 kV güç kablosuna pilot tel koruma sistemi uygulanmış ve kabul edilebilir bir sistem karakteristiği için gerekli koşullar bulunmuştur.Bunun yanında, akım dengeli pilot tel koruma sistem karakteristiklerini bulacak, fiderin tek şönt hata benzetimini gerçekleştirecek bir bilgisayar programı yazılmıştır. Anılan güç kablosu üzerinde çeşitli basit güç sistemi koşullarında çeşitli tek şönt hata analizleri gerçekleştirilmiş ve koruma sistemi üzerinde ciddi bir zorluk yaratmadıkları gösterilmiştir. Ancak, hata ve güç sistemi koşullan karmaşık ve bunun etkisi kümülatif olabilir, bu da koruma sistemi karakteristiklerinin çok iyi tasarlanmış olmasını gerektirir. Son olarak, koruma sistemi toplayıcı transformatörünün farklı hata çeşitleri için ve etkilenen farklı fazlar için koruma sistemi çalıştırma akımlarının farklı olmalarına neden olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANALYSIS AND PERFORMANCE EVALUATION OF CURRENT BALANCE PILOT WIRE PROTECTION SYSTEMS El-korek, M.Ali Jamal M.Sc., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ayhan Türeli July 1996, 87 pages In this thesis, the current balance pilot wire protection systems are considered. The systems using relays having the restraining coil at the summation device side or at the pilot wire side of the operating coil are analyzed. The interactuating effects of the relay compensating (shunt path) impedance and each of the pilot wire series impedance and shunt capacitance on the protection system characteristics are investigated and the conditions for the system ideal characteristic are found. Also, the application of the current balance pilot wire protection system, on a typical 154 kV 37 km long power cable, involving typical pilot wire cable and pilot wire relay (Type-1 relay having the restraining coil at the pilot wire side) is performed and the conditions for the system acceptable characteristic are found. IIIOn the other hand, a computer program is written to find out the current balance pilot wire protection system characteristic, perform the single shunt fault analysis simulation of the feeder and evaluate the performance of the protection system. The various single shunt fault analysis of the same power cable during various simple power system conditions are performed and shown to expose no real difficulties on the protection system. However, the fault and the power system conditions may be complex and the effect of this may be cumulative, requiring the protection system characteristics to be properly designed. Finally, the protection system summation transformer is shown to cause the protection system pick-up currents to be different for the different types of fault and the different phase(s) affected.