Optimum design of composite laminates with curved fiber cources under streighth and stability constraints
Eğrisel fiber açılı kompozit levhaların mukavemet ve kararlılık tehditleri altında optimum tasarımı
  1. Tez No: 56646
  2. Yazar: İSMAİL KASAP
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SUHA ORAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Optimum tasarım, tabakalı kompozitler, eğrisel elyaf açılan, Bezier eğrileri ve yüzeyleri, yarı-analitik tasarım duyarlılık analizi, ardışık kuadratik programlama iv, optimization, design, laminated composites, curved tape course, Bezier curves and surfaces, semi-analytical sensitivity analysis, sequential quadratic programming iii
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
oz EGRISEL FIBER AÇILI KOMPOZIT LEVHALARIN MUKAVEMET VE KARARLILIK TAHDİTLERİ ALTINDA OPTİMUM TASARIMI Kasap, İsmail Doktora, Makine Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Süha Oral Ocak 1996, 165 Sayfa Bu tezde, kompozit levhaların optimum tasarımı için orijinal bir metodology önerilmektedir. Tasarım probleminin amacı mukavemet ve kararlılık kısıtlamaları altında levha ağırlığının minimizasyonudur. Eğrisel elyaf kullanımı mümkündür. Elyaf açıları Bezier eğrileri ve tabaka kalınlıkları Bezier yüzeyleri ile tanımlanmaktadır. Tasarım değişkenleri, Bezier eğri ve yüzeylerinin tanımlanmasında kullanılan kontrol noktalarının koordinatlarıdır. Tasarım değişkenlerinin sayısı değişken bağlantı yöntemiyle daha da azaltılmakta ve tek veya çift yönlü simetri elde edilebilmektedir. Amaç fonksiyonu ve tahditlerin tasarım değişkenlerine göre türevleri yarı analitik metotla hesaplanmaktadır. Levha sonlu elemanlarla modellenmiş olup, optimum tasarım problemi ardışık quadratik programlama yöntemi ile çözülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT OPTIMUM DESIGN OF COMPOSITE LAMINATES WITH CURVED FIBER COURSES UNDER STRENGTH AND STABILITY CONSTRAINTS Kasap, Ismail Ph.D., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Suha Oral January 1996, 165 pages In this study, a methodology is presented for the optimum design of composite laminates which might have curved fiber courses. The objective of the design is to minimize the weight of the laminate under strength and stability constraints. The fiber angles and Fiber of the layers are approximated by Bezier curves and surfaces, respectively. The design variables are the coordinates of the spline control points. The design variable linking procedure can be used to reduce the number of variables further or to provide single or double symmetry in the design. The sensitivity analysis are carried out by a semi-analytical method. The modeling of the laminate is done by using finite elements. The optimum design problem is solved by sequential quadratic programming method.