3. basamak bir merkezde yapılan koroner bifurkasyon lezyon girişimlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of coronary bifurcation lesion intervention in 3th step center
  1. Tez No: 566493
  2. Yazar: DOĞAÇ ÇAĞLAR GÜRBÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEM NAZLI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: koroner bifurkasyon lezyonlarının değerlendirilmesi, çoklu damar hastalığı, akut böbrek yetmezliği, final kissing balon angioplasti
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
AMAÇ: Komplex koroner lezyon girişimleri olarak adlandırılan koroner bifurkasyon lezyonlarının; 3.basamak bir merkezde girişim yapıldıktan sonraki dönemde sonuçlarını değerlendirmeyi hedefledik. YÖNTEM: Hastanemiz 'Probel' sistemi üzerinden retrospektif olarak 2013 Ocak- 2018 Mayıs tarihleri arasında koroner bifurkasyon girişimi uygulanan 151 uygun hasta çalışmaya alındı. Hastaların anamnez geçmişinden demografik verileri(yaş, cinsiyet, DM, HT, aile öyküsü,sigara kullanımı, HPL,geçirilmiş PKG, geçirilmiş KABG, SVO, PAH,klopidogrel ve/veya Asetilsalisilik asit kullanımı), klinik başvuru şekilleri(STEMİ,NSTEMİ,USAP,SAP), laboratuar bulguları(GFR, nötrofil/lökosit oranı), görüntüleme bulguları(EF, SYNTAX, Medina sınıflaması,bifurkasyon lezyon lokalizasyonu, hastalıklı damar sayısı,işlem tipi, QCA hesaplamaları, POT, final kissing balon angıoplasti,koroner anatomi ve patolojisi) ve işlem sonrası komplikasyonlar olarak gruplara ayrıldı , verileri SPSS 22 üzerine yazıldı ve istatiksel sonuçlar çıkarıldı. Birincil sonlanım noktaları tüm nedenlere bağlı mortalite, tekrarlayan MI, TVR, TLR ve tüm olaylar(tüm nedenlere bağlı mortalite, tekrarlayan MI, TVR,TLR 'nin tümü) olarak belirlendi. BULGULAR: Demografik verilerde; Hastaların 110 'u erkek (%72.8) , 41 'i kadın (%27.2) (p >0.05), maksimum yaş 86,minimum yaş 35, ortalama yaş 59.6(tüm nedenlere bağlı ölüm p0.05),87 (%57.6) hastada hipertansiyon(p>0.05),115 (%78.2) hastada HPL(p>0.05), 48(%31,8) hastada diyabetes mellitus(p>0.05), 84 (% 55.6) hastanın aktif ya da pasif sigara içicisi(p>0.05), 45(%29.8) hastanın daha önce herhangi bir nedene bağlı koroner perkutan girişim (p>0.05),8(%5.3) hastada geçirilmiş koroner arter bypass greftleme (p>0.05),60(%39.7) hastanın asetilsalisilik asit kullanımı(p>0.05),30(%19.9) hastanın klopidogrel kullanımı (p>0.05),4(%2,6) hastada SVO(p>0.05),7(%4.6) hastada PAH(p>0.05) saptanmıştır. Demografik veriler içerisinde artan yaşa bağlı olarak ortalama üstünde kalan hastalarda tüm nedenlere bağlı ölüm istatiksel olarak anlamlı saptanmıştır(p0.05). Laboratuar bulgularında; hastaların ortalama GFR değeri 92mL/min/1.73 m2, maksimum GFR değeri 195mL/min/1.73 m2ve minimum değeri 24 mL/min/1.73 m2(p>0.05), nötrofil/lenfosit oranı ortalama 6.73, maksimum 24 , minimum 1.16 saptanmıştır(p36.3 olan hastalarda tüm nedenlere bağlı ölümlerde artış saptanmıştır.Koroner bifurkasyon lezyonların 3(%1.9)' ü LMCA, 90 (%59.7)'ı LAD, 50(%33.1)'si CX, 8 ( %5.3 )'ü RCA lezyonları(p>0.05),en az hastalıklı damar sayısı 1 , en çok da hastalıklı damar sayısı 4 , 151 hastanın ortalama lezyon sayısı da 1.98 olarak bulunmuştur(p0.05 %95 Cl OR:2.171). Medina sınıflamasına göre; gerçek bifurkasyon lezyon sayısı 85(%53.5) bulunmuş(p0.05) ile girişim yapılmış, girişim yapılan hastalar QCA değerlendirilmesine alınmıştır.Ana damar pre/post dilatasyon anlamlı bulunmuş(p0.05). Hastaların 36(%23.8) 'ine POT(p>0.05) ,74(%49)' üne final kissing balon angıoplasti uygulanmamıştır(p0.05). Komplikasyon olarak hastaların 11(%7)'i akut böbrek yetmezliğine, 7(%4)'si ventriküler aritmiye, 1(%0.6)'i atrial aritmiye, 5(%3)'i sinoatriyal ve/veya atriyoventriküler bloğa girdiği gözlenmiş; tamponad, svo ve mekanik komplikasyonlar izlenmemitşir. VT tüm nedenlere bağlı ölüm ve tekrarlayan MI'da artış gösterir iken(p0.05 %95 Cl OR: 5.93). SONUÇ:Girişim yapılan bifurkasyon lezyonu olan çoklu damar hastalarında, işlem sonrası ABY gelişen ve koroner bifurkasyon girişimi sonrası final kissing balon angioplasti yapılmayan hastalarda tüm olayların daha fazla geliştiği bulundu.
Özet (Çeviri)
OBJECTİVE: Coronary bifurcation lessions called as complicated coronary lesion procedures; we aimed to evalute of the history after the intervention in a third center. METHOD: İn ours hospital,A total of 151 consecutive patients who underwent coronary bifurcation between January 2013 and May 2018 included in the study retrospectively.Demographic data from the history of the patients (age, sex, DM, HT, family history, smoking, HPL, previous PCI, previous CABG, SVO, PAH, clopidogrel and/or acetylsalicylic acid use),forms of clinical presentation (STEMI, NSTEMI, USAP, SAP), laboratory findings (GFR, neutrophil / leukocyte ratio), imaging findings(EF, SYNTAX II, Medina classification, bifurcation lesion localization, number of diseased vessels, type of procedure, QCA calculations, POT, final kissing balloon angioplasty, coronary anatomy and pathology) and post-treatment complications were divided into groups.Primary endpoints were defined as all-cause mortality, recurrent MI, TVR, TLR and all events (all-cause mortality, recurrent MI, TVR, TLR). RESULTS:In demographic data deceted that ; 110 of the patients were male (72.8%), 41 were female (27.2%) (p> 0.05), the maximum age was 86, the minimum age was 35, the mean age was 59.6 (death due to all causes p 0.05), 87 (57.6%) patients hypertension (p> 0.05), 115 (78.2%) patients with HPL (p> 0.05), 48 (31.8%) patients with diabetes mellitus (p> 0.05) 84 (55.6%) patients had active or passive smokers (p> 0.05), 45 (29.8%) had previous coronary percutaneous intervention due to any cause (p> 0.05), 8 (5.3%) patients had coronary artery bypass grafting (p> 0.05), the use of acetylsalicylic acid in 60 (39.7%) patients, clopidogrel usage in 30 (19.9%) patients, and cerebrovascular event in 4 (2.6%) patients (p> 0.05) peripheral artery diseasewas in 7 (4.6%) patients.All patients were found to have a statistically significant difference in demographic data on patients with a higher mean age(p 0.05).In laboratory findings; The mean GFR value of the patients was 92 mL / min / 1.73 m2, the maximum GFR value was 195 mL / min / 1.73 m2 and the minimum value was 24 mL / min / 1.73 m2 (p> 0.05). (p 36.3.3 (1.9%) of the coronary bifurcation lesions were LMCA, 90 (59.7%) were LAD, 50 (33.1%) were CX, 8 (5.3%) were RCA lesions (p> 0.05). The most number of diseased vessels 4, 151 patients with the average number of lesions was 1.98 (p 0.05% 95 Cl OR: 2.171). According to Medina classification; The number of true bifurcation lesions was found to be 85 (53.5%) (p 0.05),the patients who underwent intervention were taken to the QCA evaluation.Main vessel pre / post dilatation was found to be significant (p 0.05).36 (23.8%) of the patients had POT (p> 0.05) and 74 (49%) had no final kissing balloon angioplasty (p 0.05).Of the patients, 11 (7%) were found as a comlication ; acute renal failure, 7 (4%) to ventricular arrhythmias, 1 (0.6%) to atrial arrhythmias, and 5 (3%) to sinoatrial and / or atrioventricular block; tamponade, cerebrovaskular disease and mechanical complications were not observed. Besides ventricular tachycardia increased in all causes of death and recurrent MI (p 0.05% 95% CI OR: 5.93). CONCLUSİON : It was concluded that in patients with multivessel disease who had bifurcation lesion underwent operation, who developed acute renal failure after the procedure and who did not undergo final kissing balloon angioplasty after coronary bifurcation procedure were developed in patientsall events. KEY WORDS:Coronary bifurcation lesions, multiple vessel disease, acute renal failure, balloon balloon angioplasty