Mecmū'a-i Eş'ār, Ankara Milli Kütüphane numara: 06 HK 240 (107B-138A) (İnceleme-metin)
Mecmū'a-i Eş'ār, Ankara National Library number: 06 HK 240 (107B-138A) (Analysing-text)
- Tez No: 566584
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT ESAT HARMANCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Transkripsiyonlu metin, Ankara Milli Kütüphane, Mecmuʿa, biyografi, Mestap, Text with transcription, Ankara National Library, Mecmua, biography, Mestap
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Yaptığımız bu çalışma Ankara Milli Kütüphane Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi: 06 Hk 240 kayıtlı olan Mecmûʿa-iǾ Eşʿâr ve‟l Fevâʿid olarak adlandırılan şiir mecmûʿasının (107b-138a) incelenmesi, transkripsiyonu ve karşılaştırmalı metin çalışmasından oluşmaktadır. Çalışmamıza yükümlü olduğumuz varakların trankripsiyonu ile başladıktan sonra transkripsiyonunu yaptığımız şairlerin şiirlerini dîvânlarında tesbit edip karşılaştırarak aralarındaki farkları vermeye çalıştık, metne de aktarırken kanımızca doğru olan kaynağı (mecmûʿa, dîvân vb.) kıstas aldık. Tespit ettiğimiz şairlerin hayat hikayelerini“Şairlerin Biyografileri”başlığı altında ele aldık. Mecmuʿanın fiziki özellikleri, muhtevası ve dil ve imla özellikleri ile mecmuʿanın tanıtımını yaptık. Metni hazırlarken izlediğimiz yolları maddeler halinde dile getirdik. Metin hazırlanırken Mecmuaların Sistematik Tasnifi Projesi‟nin (MESTAP) kurallarına dikkat edilmiş ve tablolar buna göre oluşturulmuştur. Çalışmamızın son kısmı ise sonuç bölümü, kaynakça, mecmûʿadan örnekler ve özgeçmişden oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study consists of the linguistic examination, transcription and comparative textual analysis of the poems from Mecmûʿa-i Eşʿâr veʿl Fevâ‟id (107b-138a), which is registered as 06 Hk 240 in the National Library of Ankara Adnan Ötüken Public Library. We started with the transcription of the vouchers that we were assigned to work on for this study, then we found the poems of the poets, whose poems we transcribed, in the Divans of these poets and compared the poems from the Mecmua with those in the Divan, and then tried to give the differences between them. We examined the life stories of the poets, whose identities we were able to determine, under the title of“Biographies of Poets”. We also explained the physical properties, content and language and spelling properties of the Mecmua. We listed the methods we used to prepare the text. During the preparation of the text, the rules of the Systematic Classification of Mecmuas (MESTAP) were taken into consideration and the tables were prepared accordingly. The final part of our study consists of the conclusion, bibliography, the illustrative examples from the original Mecmua, and a curriculum vitae.