Ankara Milli Kütüphane Mecmûa-i Eşâr numara: 06 HK 240 (57b- 107a) (İnceleme-metin )
Ankara National Library mecmûa-i eşâr number: 06 HK 240 (57b- 107a) (Research-text)
- Tez No: 572973
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT ESAT HARMANCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mecmua, Eski Türk Edebiyatı, şiir, Osmanlı, şiir estetiği, şiir zevki, Magazine, classical turkish literature, poetry, ottoman, poetry aesthetics, poetry pleasure
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 223
Özet
Fethettiği coğrafyalar sınırında ve dışında da bir edebiyat geliştirmiş Osmanlı Devleti bakiliğini hala göstermekte, ulu bir çınar, akan bir nehir misali bizi karşılamaktadır. Elbette bu devletin edebiyatı da bu denli köklerde bu denli sağlam ve yoğun olacaktır. Dinden dinsizliğe, Hak'tan Hak'sızlığa, yediden yediverene, inden cine, dilden dilenciye, fenden fenafillaha uzanan Osmanlı edebiyatı bir yapı ve bu yapının çatısı da başta Türk'tür. Devamında da birbirinden etkileşimden kaçamayan milletler bu edebiyatı, diğer bir adıyla da Klasik Türk Edebiyatını oluşturmaktadır. Çünkü milletlerin iç dünyaları ve dil temelleri edebi metinleri yansıtsa da burada yabancı temas ve ilişkilere kolayca açılabilen bir yapı da görürüz. Bu yüzden katıksız bir kültürün, edebiyatın var olamayacağı, Erzurum'da doğup Mısır'da, Şam'da bulunan bir şairin bu edebiyatın dışında kalamayacağı aşikardır. Bu edebiyat ki Türk edebiyatının batılılaşma sürecine girmeden önce, okumuş zümreler ve sarayın desteğinde gelişen bir koldur. Ancak burada okuma yazma bilmeyenlerin şiiri de vardır. Edebi zevk, estetik farklılık kabiliyetinde bu kişiler de edebiyatın seyrini değiştirir derecede olmuştur. Biz, yüksek eğitim almış, almamış bu şairlerin şiirlerini ve simalarını divanlarının yanında mecmulardan da tanımaktayız. Genel olarak toplanmış, düzenlenmiş ve seçilmiş şeylerin tamamı anlamını veren mecmua başlığı bize birçok şairin şiirini hatta bunların divanlarında olmayan şiirlerini dahi tanıma fırsatı verir. Mecmua-i Eş'ar ve Feva'id isimli bu mecmua da aynı amaç doğrultusunda incelenmiş, metni transkripsiyon harfleriyle Latin alfabesine aktarılmıştır. Mecmuanın 57b - 107a varakları incelenmiştir. Mecmuanın kim tarafından yazıldığı bilinmese de içerisinde çoğunlukla 16. yüzyılın yanında 15. ve 17. yüzyılın şairlerinden de şiirler barındırdığı görülür.
Özet (Çeviri)
The Ottoman Empire, which developed a literature on and outside the borders it conquered, still shows its permanence and meets us like a big plane tree and a flowing river. Of course, this state's literature will be so strong and intense in such roots. An Ottoman structure that extends from religion to atheism, from God to Godless, from language to beggar, from science to science, and the roof of this structure is the first Turk. After that, nations that cannot escape from the interaction make up this literature, in other words Classical Turkish Literature. Because the inner world and language foundations of nations reflect the literary texts, but we also see a structure that can easily be opened to foreign contacts and relations. Therefore, it is obvious that a poet who was born in Erzurum and could not remain outside of this literature in Damascus would not be able to exist without a pure culture and literature. This literature is a developing arm in the support of the palaces and the schools that have studied before entering the westernization process of Turkish literature. Literary pleasure, aesthetic differences in the ability of these people also changed the course of literature has been. The magazine Mecmua-i Eş'ar and Feva'id was examined for the same purpose and its text was transcribed into the Latin alphabet. In the journal's 57b - 107a pages were examined. Who wrote the magazine is unknown. It is mostly 16th century, 15th. and poems of the 17th century poets.