Mecmū'a-i Eş'ar, Ankara Milli Kütüphane numara: 06 HK 240 (1b-57a ) (İnceleme-karşılaştırmalı metin)
Mecmū'a-i eş'ar, Ankara National Library number: 06 HK 240 (1b-57a ) (Examination-comparative text)
- Tez No: 566710
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT ESAT HARMANCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mecmua, Klasik Türk Edebiyatı, Şiir, Mecmua, Classical Turkish Literature, Poem
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 213
Özet
Klasik dönemin edebi zevkini yansıtması açısından önemli bir yere sahip olan mecmualar, tarih, sosyoloji, psikoloji vb. disiplinler açısından da büyük bir öneme sahiptir. Mecmua, Arapça“ cem' ”( جمع ) kökünden türemiş olup“bir araya getirilen, derlenen, cem edilen”anlamlarını taşır. Edebî bir terim olarak ise“bugünkü antolojilere karşılık gelen farklı muhtevaların bir araya getirildiği defter/şiir defteri”şeklinde tanımlanabilir. Mecmualar mürettebin istek ve arzusuna göre düzenlenir. Bu çalışmada Ankara Milli Kütüphaneden temin edilen 06 Hk 240 numaralı,“Mecmua-i Eş'ar ve Feva'id”adıyla kayıtlı şiir mecmuası ele alınmıştır. Çalışmada mecmuanın ilk elli varaklık kısmı ele alınmıştır. Mecmuada 101 şiir örneği ve bir Bahr-i tavil bulunmaktadır. Ayrıca çalışmanın sonunda mecmuanun tıpkıbasımna yer verilmiştir. Çalışmalar kapsamında biz transkripsiyon sistemine göre mecmuadaki şiirleri Latin harflerine çevirdik ve bunları değişik bakış açılarından incelemeye çalıştık.
Özet (Çeviri)
The poem journal which have a significant situated, in terms of they have reflected classical age׳s literary taste. In addition they are important value for history, sociolojy, psychology scholars. Mecmua in Arabic had been derived from“cem”and this carries meaning as brought close together, compiled and assembled. As it literary term, it can be defined as notebook or the notebook of poem which has been brought together with the different contents to wchich are correspond Anthologies which are current. In this study,Ankara National Library 06 Hk 240 numbered“Mecmua-i Eş'ar ve Fevā'id”registered in the name of assembly is examined. In the study, the first thirty-leaf part of the assembly was discussed. There are 101 poetry samples and an“Bahr-i Tavil”in the journal. The journal are created according to the wishes and desired of the crew. Also at the end of the study, the facsimile of mecmua had been included. We translated the poems in the magazine according to the transcription system to the Latin letters and tried to examine them from different perspectives.