Sivas İmranlılı Ozan İsa koç türkülerinin derlenmesi
Ozan İsa koç songs of Sivas İmranlıcompilation
- Tez No: 566653
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM ÖZALTUNOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Müzik, Folklore, Music
- Anahtar Kelimeler: Ozan, Âşık, Derleme, İsa KOÇ, Sivas Türküleri, Minstrel, Âşık, Review, İsa KOÇ, Sivas Folk Songs.
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmada Sivas ili İmranlı ilçesinde ozanlık geleneğinin yaşayan temsilcilerinden Ozan İsa KOÇ'un eserleri incelenecektir. Sanatçının eserlerinin gelecek kuşaklara doğru bir biçimde ulaştırılması ve ölümsüzleştirilmesi amaçlanmaktadır. Böylece milli kültüre katkı sağlanacağı ve gençliğe rehber olunabileceği düşünülmektedir. Bu çalışma, alan araştırması yöntemi ile yapılmıştır. Araştırma Ozan İsa KOÇ'un kaynak kişi olarak belirttiği notaya alınmamış türkülerden oluşmaktadır. Bu eserler“Sivas Destanı”adlı albümünde bulunan 14 eserinden ve ayrıca sunduğu 1 türküden oluşmaktadır. Çalışma kapsamında ozanın türküleri derlenerek notaya alınmıştır. Eserler kırık havalar ve uzun havalar türündendir. Çalışmada sonuç olarak Sivas İmranlılı Ozan İsa KOÇ tarafından söylenen eserler kayıt altına alınmış olup; sözleri, hece yapıları, kafiyeleri, makamları, usulleri ve hikâyeleri incelenerek tablo halinde sunulmuştur. Daha önce Sivas ili İmranlı yöresinde akademik anlamda bir derleme çalışması yapılmamıştır. Bu anlamda bu çalışma, yörede yürütülen, yüksek lisans tezi olarak yapılmış ilk çalışma olma özelliğini taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the works of Ozan İsa KOÇ, one of the living representatives of the minstrel tradition in İmranlı district of Sivas, will be examined. It is aimed to convey the works of the artist to future generations accurately and immortalize their works. Thus, it is thought that it will contribute to the national culture and guide the youth. These works consist of 14 works in the album“Sivas Destanı”and 1 additional song. This study was conducted with descriptive research methods. The research consists of unnoticed folk songs that Ozan İsa KOÇ stated as the source person. These works consist of 14 works in the album“Sivas Destanı”and 1 additional song. Within the scope of the study, folk songs of bard were compiled and recorded. The works are of broken weather and long weather. As a result, the works sung by Ozan Isa KOÇ from Sivas Imran were recorded words, syllable structures, rhymes, authorities, methods and stories are presented in a table by examining. An academic review has not been conducted before in İmranlı, Sivas. In this sense, this study has the distinction of being the first study conducted in the region as a master thesis.