Hemşirelerde örgütsel intikam niyeti ve örgütsel adalet algısının intikam niyeti üzerine etkisi
Nurses' organizational revenge intentions and the impact of organizational justice perception on revenge intentions
- Tez No: 566686
- Danışmanlar: PROF. DR. SERAP ALTUNTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, intikam niyeti, örgütsel adalet algısı, örgütsel intikam, Nursing, revenge intention, organizational justice perception, organizational revenge
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Bu araştırma, hemşirelerin örgütsel intikam niyetine sahip olup olmadıklarını belirlemek ve örgütsel adalet algısının intikam niyeti üzerindeki etkisini değerlendirmek amacıyla tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tasarımda planlanmıştır. Materyal ve Metot: Araştırma, Haziran 2015 – Mart 2016 tarihleri arasında Erzurum il merkezinde faaliyet gösteren Atatürk Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Kamu Hastaneler Birliği'ne bağlı iki hastanede (Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Palandöken Devlet Hastanesi) görev yapan ve araştırmayı kabul eden 526 hemşire üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın verileri, Kişisel Bilgi Formu, Örgütsel İntikam Ölçeği ve Örgütsel Adalet Algısı Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Veri toplamadan önce çalışmada kullanılan ölçekleri geliştiren araştırmacıların izni, etik kurul onayı ve kurum izni alınmıştır. Toplanan veriler bilgisayar ortamında Cronbach Alfa Katsayısı, frekans ve yüzde dağılımı, tanımlayıcı istatistikler, Pearson Momentler Çarpımı korelasyon analizi, Basit Doğrusal Regresyon analizi ve t testi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırma verilerinin değerlendirilmesi sonucunda hemşirelerin,“dağıtım adaleti”konusunda adaletsizlik algıladıkları ancak örgütsel intikam niyetlerinin düşük olduğu belirlenmiştir. Bununla birlikte hemşirelerin örgütsel adalet algısının tüm boyutları ile örgütsel intikam niyeti arasında negatif yönde bir ilişkinin olduğu, özellikle de“etkileşimsel adalet”ve genel örgütsel adalet algısı ile örgütsel intikam niyeti arasında anlamlı bir ilişkinin bulunduğu belirlenmiştir. Hemşirelerin algıladığı etkileşimsel adaletin onların örgütsel intikam niyeti üzerinde % 2, genel örgütsel adalet algısının ise % 1 oranında etkili olduğu ortaya çıkmıştır. Sonuç: Araştırma sonucunda örgütsel adalet algısının hemşirelerin örgütsel intikam niyeti üzerinde çok düşük düzeyde etkili olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim : This descriptive and correlational study was planned to determine whether nurses have organizational revenge intentions and to evaluate the impact of organizational justice perception on these intentions. Materials and Methods: This study was conducted with 526 nurses who worked in two hospitals (the Regional Training and Research Hospital, and Palandöken State Hospital) under the administration of Atatürk University Health Research and Practice Center and the Union of Public Hospitals in Erzurum, Turkey, between June 2015 and March 2016. The data were collected using a personal information form, the Organizational Revenge Scale, and the Organizational Justice Perception Scale. Before collecting the data, the approval of the researchers who developed the scales, the ethical committee and other relevant institutions were obtained. The data were evaluated using Cronbach's alpha coefficient, frequency and percentage distribution, descriptive statistics, Pearson's moments correlation analysis, simple linear regression analysis, and t-test. Results: After the evaluation of the data, nurses were found to perceive injustice in the distribution of their duties, but their organizational revenge intentions were limited. In addition, a negative relationship was found between all dimensions of nurses' organizational justice perception and organizational revenge intentions, and a significant relationship was found between interactive justice, general organizational justice perception, and organizational perception intentions. The interactive justice perceived by the nurses affected their organizational revenge intentions at a certain rate (2%) while it impacted the general organizational justice perception at a smaller rate (1%). Conclusion: Organizational justice perception has a very slight effect on the organizational revenge intentions of nurses.