Hemşirelerde örgütsel sinizm düzeylerinin belirlenmesi
Defining the levels of organizational cynicism among nurses
  1. Tez No: 419971
  2. Yazar: SULTAN ÇALBAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYTOLAN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşireler, Sinizm, Örgütsel Sinizm, Nurses, Cynicism, Organizational Cynicism
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Örgütsel sinizm çalışanların örgüte karşı olumsuz tutumlarını ele almakta ve günümüzde örgütsel davranış alanında üzerinde önemle durulan bir konu alanını olşturmaktadır. Bu çalışma hemşirelerin örgütsel sinizm düzeylerini belirlemek amacıyla tanımlayıcı türde gerçekleştirildi. Araştırmanın evrenini Mayıs - Ekim 2015 tarihleri arasında İstanbul ili Avrupa bölgesinde yer alan bir kamu üniversite hastanesinde çalışan 770 hemşire oluşturdu. Örneklem kapsamına araştırmaya katılmaya gönüllü olan 410 hemşire alındı. Araştırmanın geri dönüş oranı %53.2 olarak belirlendi. Veri toplamada hemşirelerin sosyo-demografik özelliklerini tanımlayan soru formu (6 soru) ile 3 alt boyuttan (bilişsel, duyuşsal, davranışsal) oluşan Örgütsel Sinizm Ölçeği (13 madde) kullanıldı. Veriler sayı, yüzdelik, ortalama, standart sapma, frekans ve oran değerleri, Kruskal-Wallis, Mann-Whitney U testi ve Cronbach Alpha ile analiz edildi. Araştırma sonucunda hemşirelerin orta düzeyde örgütsel sinizm davranışını gösterdiği ve hemşirelerin örgütsel sinizm genel ve alt boyutları ile çalışanların demografik özellikleri arasında anlamlı bir farklılık olmadığı saptandı.
Özet (Çeviri)
Includes important contents , considering the facts that employee's negative attempts against the organization and today's organizational behaviour . This study is established in a descriptive manner in order to research levels of organizational cynicism. The research environment occured and derived from May 2015 to October 2015 at Istanbul City, Europe Region in a Public University related Hospital by 770 nurses. Sampling includes 410 nurses contacted and accepted attending the research and the results are statistically analyzed. The feedback ratio is calculated as %53.2. Meanwhile gathering the data, Organizational Cynicism Scale(13 entries) including 3 sub dimensions(kognitive,sensual , behavioral), the question form of diagnosing nurse's socio-demographic features(6 questions) are used. Analysis is made by the numerical data, percentage, medium,standard deviation, frequency and ratio values, Kruskal-Wallis, Mann Whitney U Test and Cronbach Alpha. In result of this analysis: It is seen that nurses behavior's reflect organizational cynicism within medium levels. Besides there is no specific difference researched between nurse's organizational cynicism in general, sub dimensions and the demographic features of employee.