Yoğun bakım ünitesinde takip edilen kandidemi riski yüksek hastalarda candida pcr ve kan kültürünün karşılaştırılması
Comparison of candida pcr and blood culture in high risk patients with candidemia in i̇ntensive care unit
- Tez No: 566698
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERİT KUŞCU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: Kandida, Kandidemi, PCR, Candida, Candidemia, PCR
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Yoğun bakım ünitesinde invaziv fungal enfeksiyonların % 70-90'ından kandida türleri sorumludur. Bu çalışmada Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Yoğun Bakım ve Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ünitesi'nde takip edilen kandidemi riski yüksek hastalarda kan kültürü ile tam kandan çalışılan Candida PCR testinin sonuçları karşılaştırıldı. Kandidemi şüpheli hastalarda hızlı bir tanı yöntemi olan Candida PCR testinin pratikte kullanılabilirliğinin araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda belirlediğimiz kriterlere göre kandidemi riski yüksek olan 90 hasta prospektif olarak değerlendirildi. Hastalardan idrar, perine, aksilla, trakeal aspirat kültürü ve 2 set kan kültürü alındı. Ayrıca bir EDTA'lı tüpe kan alındı. ˗40°C'de daha sonra Candida PCR çalışılması amacıyla saklandı. Candida multiplex PCR'da ITS1, ITS2, ITS2D, CA3, CA4 primerleri kullanılarak, Candida real-time PCR'da ise türe spesifik primerler kullanılarak tür ayrımı yapıldı. Bulgular: Hastaların 41'i (% 45,5) kadın, 49'u (% 55,5) erkek, toplam yaş ortalaması 58,1(±18,4)'di. Kan kültüründe kandida üremesi olan hasta sayısı 3 (% 3,3)'tü. Çalışmaya alınan hastaların 17'sinde (% 18,9) Candida multiplex PCR ve Candida real-time PCR pozitifti. Kan kültürü ve PCR testlerinde bulunan kandida türleri birbiriyle uyumluydu. PCR ile istatistiksel olarak anlamlı derecede daha fazla pozitiflik elde edildi (p=0,006). Candida PCR pozitifliği olan hastalar ile PCR negatif hastalar arasındaki kandida skoru farkı istatistiksel olarak anlamlı bulundu(p=0,015). Hastaların 57'si (% 63,3) öldü. Sonuç: Kandidemide tedavide gecikme, artan mortalite ile doğrudan ilişkilidir. Çalışmamızda PCR ile kandidemi olgularının tespit edilme olasılığının daha fazla olduğunu bulduk. Bu veri ışığında özellikle kandidemi riski yüksek olan hastalarda moleküler yöntemlerin de tanıda kullanılmasının uygun olacağı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Candida spp from 70 to 90 % of invasive fungal infections in intensive care units. In this study, the results of Candida PCR which is a blood culture and whole blood samples were compared in patients with suspected candidemia in Cukurova University Medical Faculty General Surgery Intensive Care Unit and Anesthesiology and Reanimation Unit. The aim of this study was to investigate the feasibility of Candida PCR as a rapid diagnostic method in patients with suspected candidiasis. Material and Method: Ninety patients with a high risk of candidiasis were evaluated prospectively in our study. Urine, perineum, axilla, tracheal aspirate culture and 2 sets of blood cultures were obtained from the patients. Blood was also drawn into an EDTA tube. Candida PCR was stored at -40 ° C for later study. In Candida multiplex PCR, ITS1, ITS2, ITS2D, CA3, CA4 primers were used. In Candida real-time PCR, species-specific primers were used to distinguish species. In Candida real-time PCR, species-specific primers were used to distinguish species. Results: 41 (45.5%) of the patients were female and 49 (55.5%) were male. The mean age of the patients was 58.1 (± 18.4). The blood culture was positive for 3 patients. Candida multiplex PCR and Candida real-time PCR were positive in 17 (18.9%) patients. Candida species found in the blood culture and PCR test were compatible with each other. PCR was significantly more positive (p = 0,006). The difference in candida score between patients with PCR positive and PCR negative was statistically significant (p=0,015). Fifty-five (63.3%) of the patients died. Conclusion: Delay in treatment with candidemia is directly related to increased mortality. In our study, we found that the probability of detecting candidemia with PCR was higher. Therefore, it can be seen that molecular methods should be used in the diagnosis especially in patients with high risk of candidiasis.