Akut batın ameliyatı geçirmiş primipar ve multipar gebelerde doğum korkusu
The fear of chi̇ldbirth in the primipara and multipar pregnancy womens WHO had acute abdomen surgery
- Tez No: 566717
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAZENDE KORKMAZ YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Gebelik, Doğum, Doğum Korkusu ve Akut Batın Ameliyatı, Pregnancy, Birth, Fear of Birth and Acute Abdominal Surgery
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Araştırma, primipar ve multipar kadınlarda gebelikten önce herhangi bir zamanda akut batın ameliyatı geçirmiş olmanın doğum korkusu üzerine etkisini belirlemek amacıyla vaka kontrol tipi bir çalışma olarak planlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma İstanbul'da bir kamu hastanesinde 05 Ocak 2018 – 27 Mart 2018 tarihleri arasında 14 soruluk tanılama formu ve Wijma Doğum Beklentisi/ Deneyimi Ölçeği B versiyonu kullanılarak 60 çalışma 60 kontrol grubu olmak üzere toplam 120 vaka ile sürdürülmüştür. Bulgular: Uygun istatistiksel yöntemler ile analizi yapılan çalışmanın sonucunda elde edilen bulgulara göre gebelikten önce akut batın ameliyatı geçirmenin kontrol ve çalışma grupları arasında doğum korkusu üzerine olumlu ya da olumsuz bir etkisinin olmadığı görülmüştür. Ayrıca kronik hastalık varlığı, gebelik sayısı, gebelik haftası ve doğum şeklinin doğum korkusu üzerinde bir etkisinin olmadığı da çalışmamızda belirlenmiştir. Doğum korkusunu etkileyen faktörlerin; gebelik ve doğum hakkında bilgi eksikliği, aile tipi, yaşanılan konum itibariyle eğitim merkezine ulaşmadaki güçlük ve plansız gebelikler olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Araştırmamızdan elde edilen bulgulara göre katılımcıların bu doğumundan önce akut batın ameliyatı geçirmiş olmasının doğum korkusu ile ilgili olumlu ya da olumsuz bir etkisinin olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
2.SUMMARY Objective: The study was planned as a case-control study on primipar and multipar women in order to determine the fear of giving birth who had acute abdominal surgery at any time before pregnancy Materials and Methods: The study was contucted in a public hospital in İstanbul between 05.01.2018 and 27.04.2018 with a 14-item diagnostic form and a Wijma birth expectation/experience scale using B version on 120 pregnant which contains 60 study group and 60 control group. Results: According to the results of the study which was analyzed with appropriate statistical methods, it was observed that having acute abdominal surgery before pregnancy did not have a positive or negative effect on the fear of birth among the control and study groups. In addition, the presence of chronic disease, number of pregnancies, gestational week and birth were found to have no effect on the fear of birth. It was determined that the factors affecting the fear of birth; lack of knowledge about pregnancy and childbirth, family type, difficulty in accessing the education center and unplanned pregnancies Conclusion: According to the findings of our study, it was determined that the participants who had acute abdomen surgery before birth and had no positive or negative effect on the fear of childbirth.