Akut biliyer pankreatitli hastalarda erken ve geç laparoskopik kolesistektomi sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of early and late laparoscopic cholecystectomy results in patients with acute bilitary pancreatitis
- Tez No: 889337
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. SERACETTİN EĞİN
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
 - Anahtar Kelimeler: Biliyer pankreatit, kolesistektominin zamanlaması, laparoskopik kolesistektomi, Biliary pancreatitis, timing of cholecystectomy, laparoscopic cholecystectomy
 - Yıl: 2024
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
 - Enstitü: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
 - Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Akut biliyer pankreatitli (ABP) hastalarda erken ve geç laparoskopik kolesistektomi (LK) sonuçlarımızı karşılaştırarak, erken LK' nin güvenilirliğini, tekrarlayan biliyer pankreatit riskini, yatış günü, morbidite ve mortalite üzerindeki etkilerini araştırmayı amaçladık Gereç ve Yöntem: İstanbul Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi Genel Cerrahi Kliniğinde 01.01.2016' dan 08.04.2022' ye kadar ABP atağı veya atakları geçirmiş ve LK yapılan hastaların elektronik hastane kayıtları geriye dönük olarak incelendi. Çalışma retrospektif kohort analizidir. Sağ üst kadran ağrısı, serum amilazının 3 katından daha yüksek olması, safra kesesi ve safra yollarında taş saptanması ABP olarak tanımlandı. Hastanın tedavi seçimi daha önce tedaviyi üstlenen cerrahın tercihine bırakıldı. Hastalar, 1. Grup erken (2 hafta içinde LK yapılanlar) ve 2. Grup geç (2 haftadan sonra LK yapılanlar) şeklinde gruplandı. Grup 1'de 97 hasta, Grup 2'de 147 hasta olmak üzere toplamda 244 hasta çalışmaya dahil edildi. İki grup arasındaki demografik verileri (yaş, cinsiyet), klinik özellikleri (belirtilerin süresi, belirtilerin başlamasından operasyona kadar geçen süre, atak sayısı, Ranson skoru), cerrahi işlemi (LK, intraoperatif kolanjiografi (İOK), laparoskopik safra yolu eksplorasyonu), operasyonun süresi, operasyonun komplikasyonları (geride kalan safra kanalı taşı, batın içi kanama, postoperatif pankreatitis, pankreatik psödokist, sistik kanal kalıntısından sızıntı) ve hastanede yatış uzunluğunu (HYU) karşılaştırıp tek değişkenli analiz yapıldı. Araştırmanın birincil sonuç değişkeni HYU' nu içermektedir. İkincil sonuç değişkenleri tekrarlayan pankreatit atakları ve postoperatif komplikasyonları içermektedir. Çalışmaya dahil edilme kriterleri ABP geçirerek LK yapılan 18-85 yaş aralığındaki kadın ve erkek hastalardır. Çalışmaya dahil edilmeme kriteri ABP geçirdiği süreçde akut nekrotizan pankreatit gelişen hastalardır. Çalışmada ABP de yaygın olarak kullanılan Ranson skor sistemi kullanıldı. Bulgular: Yaş, karın ağrısı şikayet süresi, ABP atak sayısı, yatış sayısı, ameliyata kadar geçen süre, 48 saat sonraki Ranson skoru, HYU 2. Grupda istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek tespit edildi. Grup 2'deki 147 hastanın 34' ü (% 23) ikinci ABP atağı ile yatışında, 8' i (% 5,4) üçüncü ABP atağı ile yatışında, 1' i (% 0,7) dördüncü ABP atağı ile yatışında ameliyat edildi. Toplamda, Grup 2 deki 43 (% 29) hasta nüks pankreatit nedeniyle acil cerrahi polikliniğine başvurarak yatırılmıştır. Bu çalışmada erken kolesistektomi yapılmadığı takdirde nüks pankreatit oranı % 29 olarak bulundu. Açık kolesistektomiye (AK) geçme Grup 2 de % 9,5 oranıyla Grup 1 den daha yüksek olmasına rağmen gruplar arasında istatistiksel fark yoktu. Sonuç: Bu çalışma, hafif veya orta ABP'de, ilk ABP atağının kabulünden sonraki 2 hafta içinde LK' nin HYU' nu azalttığını ve tekrarlayan ABP gelişimini önlediğini göstermiştir. Bu yaklaşımın güvenliğini ve etkinliğini belgelemek için daha fazla büyük ölçekli prospektif randomize çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: We aimed to compare the results of early and late laparoscopic cholecystectomy (LC) in patients with acute biliary pancreatitis (ABP) and to investigate the safety of early LC, the risk of recurrent biliary pancreatitis, and its effects on the length of stay, morbidity and mortality. Material and Method: The electronic hospital records of patients who had an ABP attack or attacks and underwent LC between 01.01.2016 and 08.04.2022 at the General Surgery Clinic of Istanbul Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu City Hospital were retrospectively reviewed. The study is a retrospective cohort analysis. Right upper quadrant pain, serum amylase levels greater than 3 times higher, and gallbladder and bile duct stones were defined as ABP. The patient's treatment choice was left to the preference of the surgeon who previously undertook the treatment. Patients were grouped as Group 1 early (those who underwent LC within 2 weeks) and Group 2 late (those who underwent LC after 2 weeks). A total of 244 patients were included in the study, 97 patients in Group 1 and 147 patients in Group 2. Demographic data (age, gender), clinical features (duration of symptoms, time from symptom onset to surgery, number of attacks, Ranson score), surgical procedure (LC, intraoperative cholangiography, laparoscopic bile duct exploration), duration of surgery, complications of surgery (retained bile duct stone, intra-abdominal bleeding, postoperative pancreatitis, pancreatic pseudocyst, leakage from cystic duct remnant) and length of hospital stay (LOS) were compared between the two groups and univariate analysis was performed. The primary result variable of the study included length of hospital stay. Secondary result variables included recurrent pancreatitis attacks and postoperative complications. The inclusion criteria for the study were male and female patients aged between 18-85 years who underwent LC after ABP. The exclusion criterion for the study was patients who developed acute necrotizing pancreatitis during the period of ABP. The Ranson scoring system, which is widely used in ABP, was used in the study. Results: Age, duration of abdominal pain complaints, number of ABP attacks, number of hospitalizations, time until surgery, Ranson score after 48 hours, LOS were found to be statistically significantly higher in 2nd Group. Of the 147 patients in Group 2, 34 (23%) underwent surgery during their second ABP attack, 8 (5.4%) during their third ABP attack, and 1 (0.7%) during their fourth ABP attack. In total, 43 (29%) patients in Group 2 were admitted to the emergency surgery clinic due to recurrent pancreatitis. In this study, the recurrent pancreatitis rate was found to be 29% if early cholecystectomy was not performed. Although the conversion to open cholecystectomy was higher in Group 2 than in Group 1 with a rate of 9.5%, there was no statistical difference between the groups. Conclusion: This study exposed that in mild or moderate ABP, LC reduced LOS within 2 weeks after the first ABP episode and prevented the development of recurrent ABP. Further large-scale prospective randomized studies are needed to document the safety and efficacy of this approach.