Bingöl Devlet Hastanesi'nde 2017 yılında tedavi olan geriatri hastalarında anemi durumunun değerlendirilmesi
Evaluation of anemia status in Bingol State Hospital geriatric patients treated in the year 2017
- Tez No: 566729
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM ERGÜL ERKEÇ, ÖĞR. GÖR. OKAN ARIHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Anemi, durum değerlendirmesi, geriatri hastaları, Geriatric patients, anemia, status evaluation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bingöl'de geriatrik hasta popülasyonunda anemi sıklığının belirlenmesi amaçlandı. Aneminin sosyodemografik özelliklerden ve hastanede tedavi olma biçimi gibi faktörlerden nasıl etkilendiğininin belirlenmesi, anemi belirlenen kişilerde aneminin morfolojik, yaş gruplarına göre ve anemi ağırlık düzeyine göre değerlendirilmesi amaçlandı. Çalışma Bingöl Devlet Hastanesi'ne başvuran geriatri hastalarında geriye dönük olarak yapıldı. Hastalar DSÖ kriterlerine göre erkeklerde hemoglobinin 13 gr/dl, kadınların ise 12gr/dl altında olması anemi kabul edilerek değerlendirildi. Yatan ve ayakta tedavi olan hastaların, kadın ve erkek hastaların anemi sıklığı belirlendi. Anemili hastalar morfolojik olarak sınıflandırıldı. Anemik hastalar ağır, orta ve hafif düzeyde anemi şeklinde gruplara ayrıldı. Ayrıca anemili geriatri hastaları 65-74 yaş, 75-84 yaş ve 85 yaş ve üzeri gruplara ayrılarak incelendi. Sonuçların değerlendirilmesinde Minitap paket istatistik programı ve excelden yararlanıldı. Çalışmaya dahil edilen toplam hasta sayısı 11621 bireydi. Bunların 6292'si kadın, 5329'u erkekti. Yatarak tedavi görenler 2142 (%18.43), poliklinikte muayene olanlar 9479 (%81.57) kişiden oluşuyordu. Genel anemi sıklığı %24.71 bulundu. Anemi sıklığı kadınlarda %21.72, erkeklerde ise %28.25 olarak bulundu. Yatan hastalarda anemi sıklığı %46.51, ayakta tedavi gören hastalarda anemi sıklığı %19.79 olarak tespit edildi. En yüksek anemi sıklığı yatarak tedavi gören erkek hastalarda (%47.97) tespit edildi. Yatarak tedavi olan kadınlarda da %44.70 sıklıkta anemi bulundu. Ayakta muayene olan geriatrik erkeklerde %22.57 kadınlarda ise %17.62 anemi sıklığı belirlendi. Anemili hastalardan toplam 205 kişide (%7.15) ağır, 563 kişide (%19.62) orta, 2101 kişide (%73.23) hafif düzey anemi bulundu. Geriatrik anemili hastalarda genel morfolojik değerlendirmede 619 kişide (%21.59) mikrositer, 2129 kişide (%74.21) normositer, 121 kişide (%4.22) makrositer tipte anemi bulundu. Yaş arttıkça anemi oranında artma saptandı. Yaş gruplarında en fazla anemi oranı 85 yaş üstü erkek yatan hastalarda %67.35 olarak bulundu. Geriatrik hastalarda anemi erkek hastalarda daha fazla idi. Yatan hastalarda anemi ayakta tedavi gören hastalardan daha fazla idi. Geriatri hastalarında aneminin değerlendirmesi yapıldı. Bu çalışma yaşlılarda aneminin tespiti ve düzeltilmesine yönelik halk sağlığı programlarının yapılmasına katkı sağlayabilir. Geriatrik popülasyonda etyolojiye yönelik daha geniş anemi çalışmalarına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the frequency of anemia in the geriatric patient population in Bingöl. The aim of the study was to determine how anemia was affected by sociodemographic characteristics and factors such as treatment in hospital, and to evaluate anemia according to morphological, age groups and anemia severity level in individuals with anemia. The study was conducted retrospectively in geriatric patients admitted to Bingöl State Hospital. According to WHO criteria, anemia was considered to be less than 13 gr/dl in men and 12 gr/dl in women. The incidence of anemia was determined in both inpatients and outpatients, and in men and women. Patients with anemia were classified morphologically. Anemic patients were divided into severe, moderate and mild anemia. In addition, geriatric patients with anemia were divided into 65-74, 75-84 and 85 and older groups. Minitap package statistics program and exel were used to evaluate the results. The total number of patients included in the study was 11621 individuals. 6292 of them were women and 5329 were men. Inpatients consisted of 2142 (18.43%) and 9479 (81.57%) of the outpatients. The incidence of general anemia was 24.71%. The incidence of anemia was 21.72% in women and 28.25% in men. The incidence of anemia was 46.51% in inpatients and 19.79% in outpatients. The highest incidence of anemia was found in male patients (47.97%). Anemia was also found in 44.70% of the inpatients. The prevalence of anemia was determined as 22.57% in geriatric men and 17.62% in women. Anemia was found to be severe in 205 (7.15%) patients, moderate in 563 (19.62%), mild in 2101 (73.23%) patients. Microcytic was found in 619 (21.59%), normocytic in 2129 (74.21%) and macrocytic anemia in 121 (4.22%) patients in geriatric anemia. Anemia rate increased with increasing age. The highest rate of anemia was found in 67.35% of male inpatients over 85 years of age. Geriatric patients had more anemia than male patients. Anemia was higher in outpatients than outpatients. Anemia was evaluated in geriatric patients. This study may contribute to the development of public health programs for the detection and correction of anemia in the elderly. Further studies of anemia in the geriatric population are needed.