Sağlık kurumlarında iş sağlığı ve güvenliği performansının değerlendirilmesi: Bingöl ili örneği
Evaluation of occupational health and safety performance in health institutions: Bingöl province
- Tez No: 612750
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İMRAN ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Kazalar, Mühendislik Bilimleri, Hospitals, Accidents, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: İSG performansı, sağlık kurumları, farkındalık düzeyi, Occupational health and safety performance, health institutions, awareness level
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) konusu son dönemlerde önem kazanan alanlardan biri olmuştur. Ülkemizde ve dünyada sağlık ve güvenlik konularında istenen düzeylere henüz ulaşılamaması, bu alanda yapılacak çalışmaların arttırılmasını gerekli kılmaktadır. Bu araştırma, Bingöl ili içerisinde yer alan hastanelerin İSG performanslarını ölçmek ve İSG performansının hastaneden hastaneye nasıl değiştiğini tespit etmek amacıyla yürütülmüştür. Ölçek Bingöl Devlet Hastanesi, Bingöl Kadın doğum ve çocuk hastalıkları Hastanesi ve Özel Bingöl Hastanesi'nde uygulanmış, hastaneler karşılaştırılmıştır. Verilerin analizinde istatistiksel yöntemlerden Tek Yönlü Anova Testi, Kruskal Wallis Testi Ki-kare Testi, Ortalama ve Standart Sapma, Frekans ve Yüzdelik Değerler ile Minimum ve Maksimum Değerler kullanılmıştır. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p≤0,05 olarak alınmıştır. Çalışmada demografik özelliklerin İSG performansı üzerindeki etkisi ve alt grupların, hastanelere göre anlamlı düzeyde farklılık gösterip göstermediği test edilmiştir. Araştırma sonucunda bazı demografik özelliklerin İSG performansı üzerinde anlamlı farklılık oluşturduğu bulunmuştur. Ayrıca hastaneler arasında alt gruplar bazında anlamlı bir fark görülmemiştir (p>0,05). Önerme bazında Bingöl Kadın doğum ve çocuk hastalıkları Hastanesi çalışanları daha olumlu görüş bildirmişlerdir. Hastanelerin İSG performansları konusunda geliştirmeye açık alanlar bulunmuştur. Bu alanların, eğitimlerle iyileştirilmesi daha güvenli bir çalışma ortamı oluşmasına katkı sağlayacaktır. Araştırmamıza benzer çalışmaların Türkiye örnekleminde tekrar edilmesi faydalı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Occupational Health and Safety(OHS) has become one of the most important areas in recent years. Since the desired levels of health and safety issues in our country and in the world have not been reached yet, it is necessary to increase the studies to be carried out in this field. This research was carried out to determine the effectiveness (performance) of OHS practices and to determine how OHS performance varies from hospital to hospital in hospitals in Bingöl. The scale was applied in Bingöl State Hospital, Gynecology and Obstetrics Hospital and Private Bingöl Hospital and then the hospitals were compared. One-way Anova Test, Kruskal Wallis Test, Chi-Square Test, Mean and Standard Deviation, Frequency and Percentage Values, and Minimum and Maximum Values were used for statistical analysis. Statistical significance level was taken as p≤0.05. In this study, the effect of demographic characteristics on OHS performance and whether the sub-groups are differed significantly according to hospitals were tested. As a result of the research, it was found that some demographic characteristics make a significant difference on OHS Performance. In addition, there was no significant difference between the hospitals in terms of subgroups (p> 0.05). On the basis of the suggestion, employees of Gynecology and Obstetrics Hospital reported more positive opinions. There are areas open for improvement in the OHS performances of hospitals. Improving these areas through trainings will contribute to a safer working environment. The repetition of similar studies in Turkey sample of our research will be useful.