Bilişsel davranışsal tekniklerin doğum ağrısına etkisi
The effect of cognitive behavioural techniques on birth pain
  1. Tez No: 566806
  2. Yazar: ELİF YAĞMUR GÜR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP EJDER APAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Doğum ağrısı, ebe, fotoğraf, gebelik, müzik, sanal gerçeklik, Birth pain, midwife, music, pregnancy, photograph, virtual reality
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Bu çalışma, bilişsel davranışsal tekniklerin doğum ağrısı üzerindeki etkilerini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Bu çalışma çift kör randomize kontrollü deneysel çalışma olarak planlanmıştır. Çalışma, Erzurum il merkezinde bulunan kadın doğum hastanesinde Temmuz 2016 - Haziran 2019 tarihleri arasında doğum salonuna kabul edilen ve randomize edilen 273 gebe ile yürütülmüştür. Çalışma 5 farklı gruptan; A grubu (n=54) klasik müzikli yenidoğan fotoğraflarını izleyen gebe kadınlardan, B (n=55) yeni doğan fotoğraf albümü, C (n=55) Türkiye tanıtım filmi (ses efektleri olmadan), D (n=55) sadece klasik müzik ve E (n=54) rutin hastane bakımı alan gebelerden oluşmaktadır. Veriler“Kişisel Bilgi Formu”,“GKÖ”,“SKÖ”ve“VR”kullanılarak toplanmıştır. Gruplar 10 dakika süreyle videoları/fotoğrafları izlemiştir. Gebelerin ilk ve son ağrı değerlendirmesinde GKÖ ve SKÖ kullanılmıştır. Bulgular: Araştırma kapsamındaki gebeler demografik ve obstetrik değişkenler bakımından homojenlik göstermektedir. Gebelerin gruplar arası GKÖ son test puan ortalamaları incelendiğinde, A grubunun GKÖ son test puan ortalaması 4.98±1.69; B grubunun 4.96±1.72, C grubunun 5.96±2.05, D grubunun 5.60±1.63 ve E grubunun 6.38±1.86 olarak bulunmuştur. Gebelerin gruplar arası GKÖ son test puan ortalamaları arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu bulunmuştur (p=0.0001). Gruplar arası SKÖ son test puan ortalamaları incelendiğinde ise, A grubunun 2.64±0.73; B grubunun 2.70±0.87; C grubunun 3.18±1.14; D grubunun 2.80±0.86 ve E grubunun 3.96±1.01 olarak saptanmıştır. Gebelerin gruplar arası SKÖ son test puan ortalamaları arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu bulunmuştur (p=0.02). Sonuç: Araştırmada kullanılan bilişsel teknikler doğum ağrısının azaltılmasında etkili olmuştur. Özellikle klasik müzikli yenidoğan fotoğraflarını içeren video daha büyük etki göstermiştir. Ebeler bu teknikleri doğum ağrısını azaltmak için kullanabilirler.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to investigate the effects of cognitive behavioural techniques on the birth pain. Material and method: This study was planned as a double blind randomized controlled experimental study. The study was conducted with 273 pregnant women who meet the inclusion criteria and randomized between July 2016 - June 2019 at maternity hospital located in city center of Erzurum. The study includes 5 different groups. The group A (n=54) forms from the pregnant women watching the newborn photos with classical music, B (n=55) is for newborn photo album, C (n=55) is for Turkey promotion film (without any sound effects), D (n=55) is for only classical music, and E (n=54) is for routine hospital care for delivery. Groups watched or listened videos/photos for 10 minutes. The data were collected by using the“Personal Information Form”,“VAS”,“VCS”and“VR”. Assessment of the pre and post pain of the pregnant women was performed by using VAS and VCS. Results: Pregnant women included in the study shows homogeneity in terms of demographic and obstetric variables. When the mean VAS posttest scores of the pregnant women were examined, the mean VAS posttest score of the group A was 4.98 ± 1.69; B group 4.96 ± 1.72; C group 5.96 ± 2.05; D group 5.60 ± 1.63 and E group 6.38 ± 1.86. When the mean VCS posttest scores of the groups were examined, it was found that group A was 2.64 ± 0.73; B group 2.70 ± 0.87; C group 3.18 ± 1.14; D group was 2.80 ± 0.86 and E group was 3.96 ± 1.01. As the VAS and VCS final-test average scores of the groups were compared, final test comparisons have been resulted with a meaningful. Conclusion: All the cognitive techniques used in the research has shown effect on reducing the birth pain, on the other hand, especially newborn photos with classical music has shown larger effects. Midwives can use these techniques to reduce birth pain.