Bir araştırma hastanesinde hemşirelerin kan ve kan ürünlerinim güvenliği transfüzyon bilgisi ve hemovijilans düzeyi
Evaluation of blood transfusion safety and hemovigilance level of nurses in a research hospital
  1. Tez No: 566819
  2. Yazar: HÜRİYET İLHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET FAYİK ÖNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hematoloji, Hemşirelik, Hematology, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşire, bilgi düzeyi, kan güvenliği transfüzyonu, hemovijilans hemşiresi, Nurse, knowledge level, blood safety transfusion, hemovigilance nurse
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kan Bankacılığı ve Transfüzyon Tıbbı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu araştırma hemşirelerin kan transfüzyonuna yönelik bilgi düzeylerinin ölçülmesi ve hemovijilans farkındalıklarını artırmak amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmış bir çalışmadır. Araştırmanın örneklemini Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaşı Tıp Merkezi'nde çalışan 173 hemşire oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak 25 sorudan oluşan anket formu kullanılmıştır. Veriler SPSS versiyon11 ile değerlendirilmiştir. Ki Kare testi uygulanmıştır. Araştırmamıza katılan hemşirelerin transfüzyon uygulamaları öncesi hasta ve ürün kimlik kontrollerinin yapılması ile ilgili bilgilerinin olduğu görülmüştür. Transfüzyonu yapılacak kan ve kan ürünleri ile ilgili bilgilerin ise çalışmaya katılan hemşirelerin yarısından fazlasının doğru yanıtladığı belirlenmiştir. Transfüzyon sonrası oluşan reaksiyonlar ve ilk yapılacak müdahaleler ile ilgili bilgilerinin olduğu belirlenmiştir. Transfüzyon sırasında kan torbasına eklenecek sıvılar hakkında bilgilerinin yetersiz olduğu tespit edilmiştir. Hemovijilans, hemovijilans hemşiresi ve görevleri ile ilgili bilgilerinin eksik olduğu belirlenmiştir. Transfüzyon uygulamaları öncesi, sırası ve sonrasında yapılacak kimlik ve kan /kan ürünleri etiket kontrolleri ve uygulamaların güvenilir ve daha dikkatli yapılması için en az iki hemşirenin bulunması önerilmektedir. Kan transfüzyon işlemi ciddi reaksiyonlar sonucu hasta yatış süresinin uzamasına ve hasta başı kontrollerinin eksik veya dikkatsiz yapılması ile ölümcül sonuçlara neden olan uygulamalardır. Kan ve kan ürünleri güvenli transfüzyonu ile ilgili araştırmamıza servislerde bulunan hemşirelerin katılım sağladığı belirlendi. Serviste bulunan hemşirelerin iş yoğunluğu transfüzyon uygulamalarında hata yapma oranını artıracaktır. Yalnızca transfüzyon uygulamaları için eğitimli transfüzyon hemşireleri görevlendirilmeli ve bu hemşireler sadece transfüzyon hemşiresi olarak görev yapmalıdır. Hastane hemovijilans ekibinde yer alan hemovijilans hemşiresinin yalnızca kan ve kan ürünleri transfüzyonunda görevlendirilmiş hemşirelerden bir ekip oluşturması hastanede yapılacak transfüzyon çalışmalarının kalitesini ve transfüzyon güvenliğini artıracaktır.
Özet (Çeviri)
This is a descriptive study aimed at measuring the level of knowledge about blood transfusion and increasing hemovigilance awareness. The sample of the study consists of 173 nurses working at Dursun Odabaşı Medical Center in Van Yüzüncü Yıl University. A questionnaire consisting of 25 questions was used as data collection tool. Data were evaluated with SPSS version 11. Chi Square test was applied. It was observed that the nurses participating in our study had information about performing patient and product identity checks before taransfusion applications. Blood and blood products to be transfused information about the participating in the studymore than half of the nurses answered correctly. It is determined that they have knowledge about reactions and first interventions after transfusion. It was found that their knowledge about the fluids to be added to the blood bag during transfusion was insufficient. Hemovigilance, hemovigilance nurses and their duties were found to be incomplete. It is recommended to have at least two nurses for the identification and blood / blood label label checks to be performed before, during and after transfusion applications and to make the procedures more reliable and more careful. Blood taransfusion procedures are the applications that cause prolonged hospital stay as a result of serious reactions and inadequate or careless controls on the bedside and fatal consequences. It was determined that nurses who participated in our study participated in our study on safe transfusion of blood and blood products. The work intensity of the nurses in the ward will increase the error rate in transfusion applications. Trained transfusion nurses should be assigned only for transfusion applications and these nurses should only serve as transfusion nurses. The formation of a team of hemovigilance nurses in the hospital hemovigilance team with only nurses assigned for blood and blood products transfusion will improve the quality of transfusion studies and the safety of taransfusion.