Tekstil ve moda endüstrisinde gelecek senaryoları
Future scenarios in textile and fashion industry
- Tez No: 566849
- Danışmanlar: PROF. GAYE KIRLIDÖKME BELEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Giyim Endüstrisi, Güzel Sanatlar, Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Clothing Industry, Fine Arts, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tekstil ve Moda Tasarımı, Gelecek Senaryoları, Nano Tekstiller, Akıllı Tekstiller, Giyilebilir Teknolojiler, Hızlı Moda, Yavaş Moda, Textile and Fashion Design, Future Scenarios, Nano Textiles, Smart Textiles, Wearable Technologies, Fast Fashion, Slow Fashion
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Tekstil ve moda endüstrisinde gelecek için öngörülen kaynak sıkıntısı, iklim değişiklikleri, nüfus artışı, yeni teknolojiler, ekonomik ve sosyal dalgalanmalar gibi birçok konu ve sorunsallar; araştırma, üretim ve pazarlama açısından çalışılan planlama alanlarıdır. Tekstil ve moda endüstrisindeki tasarımcı ve markalar bu etkilerle tasarım ve iş modelleri üzerinde yeniden düşünmek, yeni stratejiler geliştirmek, kendilerini yeniden konumlandırmak durumunda kalmaktadırlar. 21. yüzyılda hızla artan tüketime karşı geliştirilen bir akım olarak; yavaş modayı benimseyen tasarımcı ve markaların sayısı artmakta, etik ve sürdürülebilir bir moda endüstrisine ulaşmak için bu akıma uygun koleksiyonlar oluşturulmaktadır. Bu çalışma, tekstil ve moda endüstrisinde gelecek senaryolarını araştırarak, tasarımların teknolojik, çevresel, sosyal ve ekonomik koşullara paralel gelişimini ele almaktadır. Geleceğe yönelik yapılan bu araştırma, 'tekstil endüstrisinin yapısal özellikleri ve moda endüstrisinde giysi tasarımının yeri', 'tekstil ve moda tasarımı alanındaki teknolojik gelişmeler', 'gelecek senaryoları' ve 'giysi tasarımında gelecek eğilimleri: hızlı moda ile yavaş moda' olarak belirlenmiş dört temel konu çerçevesinde, giysi tasarımı örnekleri aracılığıyla ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The future holds many issues and problems such as resource shortages, climate change, population growth, new technologies, economic and social fluctuations for the textile and fashion industry, which are planning areas in terms of research, production and marketing. The designers and brands in textile and fashion industry, have to re-think their designs for the entire fashion lifecycle and business models, develop new strategies and reposition themselves. In the 21st century, the number of designers and brands, who embrace slow fashion that is a movement developed against the rapidly increasing consumption, are increasing, and they create appropriate collections in order to reach an ethical and sustainable fashion industry. This study investigates the future scenarios of textile and fashion industry and discusses the development of designs in parallel with technological, environmental, social and economic conditions. In this research study for the future, four key issues identified such as 'structural properties of textile industry and the area of garment design in the fashion industry', 'technological developments in textile and fashion design', 'future scenarios' and 'future trends in garment design; fast fashion and slow fashion' are discussed through garment design examples.