Keman çalışma sürecinde ısınma-soğuma egzersizleri
Warm up-cool down exercises in violin practiceprocess
- Tez No: 566848
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN BAĞCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Müzik, Education and Training, Fine Arts, Music
- Anahtar Kelimeler: Keman, Fizik Tedavi, Isınma, Soğuma, Egzersiz
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Performans Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Duygu ve düşüncelerin, uyumlu ve uyumsuz tüm seslerin belirli ritmik yapılarda bir araya gelmesi müziği oluşturmaktadır. Enstrüman çalmak; kaslar, beyin ve bilişsel duyuların bütünü ile yapılan bir eylemdir. Bir sporcu gibi her gün düzenli çalışmak icracı olmanın temelini oluşturmaktadır. Düzenli çalışmak, başarıya giden yol için ilk adım olarak kabul edilmelidir. Yaylı çalgılar ailesinin önemli bir parçası olan keman, orkestra ve solo konserlerin vazgeçilmez enstrümanı olarak bilinir. Yapısı gereği doğal bir pozisyonda çalmaya olanak vermeyen keman, bu enstrümanı çalan kişilerin birçok fizyolojik rahatsızlığa yakalanmalarına sebep olmaktadır. İcracılar duygu ve müzikaliteye odaklandıkları için vücutlarının farkına varmamaktadırlar. Enstrümanı tutma ve çalmayı sağlayan kas gruplarının uzun süreli ve zorlu kullanımı normal fizyolojiye aykırı bir durumdur ve ağrı, yorgunluk, sakatlanmalara sebep olmaktadır. Bu araştırma yaşanan ve yaşanabilecek rahatsızlıklara karşı, çalışmayı desteklemek üzere keman çalma ve çalışma sürecinde ısınma-soğuma problemi üzerinedir.“Yaşanan ve yaşanabilecek rahatsızlıklara karşı, keman çalma- çalışma sürecinde yapılabilecek ısınma-soğuma egzersizleri nelerdir?”sorusuna cevap aramaktadır. Veri toplamak amacıyla uzman eğitimci, icracı ve fizyoterapistlere yönelik olarak araştırmacı tarafından hazırlanan yapılandırılmış görüşme soruları kullanılmıştır. Aynı zamanda konuyla ilgili dünya çapında ki örnekler taranarak derlenmiştir. Çalışma sonucunda icracıların ısınma-soğuma periyotlarına dikkat etmeleri ve ilgili periyotları uygulamaları gerektiği, gün içerisinde hayatlarına adapte edecekleri fiziksel egzersizlerin faydası olduğu ve icracılar için eğitime katkı sağlayacak ders ve müfredatlarının uygulanmasının etkili olacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
All the compitable and in compitable sounds, emotions and toughts create music with specific rhythmic structures coming together. Playing instruments is an action which doing with muscles, brain and all cognitive emotions. As an athlete, working regularly every day forms the basis of being a performer. Regular work should be considered as the first step towards the road to success. The violin is known as an indispensable instrument, orchestra and solo concerts, which is an important part of the string instrument family. Due to its structure, the violin does not allow it to play in a natural position, and it causes many physiological disturbances of people who play this instrument.The performers do not realize their bodies because they focus on emotion and musicality. The long and difficult use of muscle groups that allow the instrument to hold and play the instrument is contrary to normal physiology and causes pain, fatigue and injury. This research focuses on the problem of warming and cooling in the process of playing the violin and the process of working against the discomforts that may be experienced.“What are the warm up-cool down exercises that can be done during the violin training process?”is looking for an answer to the question. In order to collect data, a interview prepared by the researcher was applied to the expert educators and physiotherapists. At the same time, examples from around the world have been compiled by scanning. As a result of the study, it was concluded that the performers should pay attention to the warm up-cool down periods and applying them, and that the physical exercises they will adapt to their lives during the day will be beneficial and the implementation of the courses and curricula that will contribute to the training for the performers will be effective. KeyWords: Violin, Physical Therapy, Warm Up, Cool Down, Exercise.