Paul Hindemith korno sonatı ve teknik zorluklarının incelenmesi
Paul Hindemith, french horn, sonata, technical analysis
  1. Tez No: 566895
  2. Yazar: NİSA KÜÇÜKKÖMÜRCÜ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KAAN YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Paul Hindemith, French Horn, Sonata, Technical Analysis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışmanın amacı, Çağdaş Alman besteci Paul Hindemith'in 1939 yılında bestelediği Korno Sonatı'nın çalıcı açısından oluşabilecek teknik zorluklarının çözümlenmesidir. Bu amaçla eserin müzikal analizi genel ve tonal yapı olarak incelenirken Paul Hindemith'in İngilizce yayınlanmış“The Craft of Musical Composition”adlı kitabının Türkçe çevirisi olan“Ses İşçiliği”kitabından yararlanılmıştır. Çalıcı açısından oluşabilecek teknik zorluklar temel başlıklar altında, bunların dışında kalan bazı pasajlar da özel olarak incelenmiştir. Araştırma genel tarama modelinde betimsel bir çalışma olup; içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Sonuç bölümünde ise eserin formal ve tonal yapısı hakkında ulaşılan bulgulara yer verilmiş, Türkiye'de korno eğitimi veren uzmanların görüşleri doğrultusunda nefes kullanımı, entonasyon ve zamanlama açısından oluşabilecek teknik zorlukların nasıl aşılabileceği hakkında önerilerde bulunulmuştur. Anahtar kelimeler : Paul Hindemith, Korno, Sonat, Teknik Analiz
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyze the technical issues from the view of the performer in the German contemporary composer Paul Hindemith's 1939 French Horn sonata. The work's musical analysis is presented in general and tonal aspects, taking into account the book“Ses İşçiliği”, the Turkish translation of Paul Hindemith's“The Craft of Musical Composition”. Fundamental aspects of the technical issues for performers are investigated and some other passages besides these fundamental aspects are specifically addressed. In the results section, findings about formal and tonal structure of the work are stated and in accordance with the opinions of instructors teaching French Horn in Turkey, suggestions are made about how the identified technical issues about breathing, intonation and timing can be solved.