Nuri Pakdil'in denemelerindeki kavramlar
Concepts in Nuri Pakdil's essays
- Tez No: 595121
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ PULAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Nuri Pakdil, İslamcılık, deneme, kelime, kavram, Nuri Pakdil, Islamism, essay, word, concept
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışmanın asıl amacı, halen hayatta olan şair, dergici, yazar ve düşünür Nuri Pakdil'in, deneme türünde yazmış olduğu eserlerinde kullandığı alışılagelmişin dışında kendine has kelime, kavram ve tamlamaları detaylı bir şekilde inceleyerek semantik bir çalışma ortaya koymaktır. Çalışmanın kapsamını, Nuri Pakdil'in deneme türünde yazdığı eserlerinin yanı sıra, yazarın diğer türlerdeki eserleri ve Pakdil hakkında yazılan literatür oluşturmaktadır. Nuri Pakdil'in kullandığı kavramlar, betimsel analiz yoluyla oluşturulan tematik çerçeveye dâhil edilerek tanımlama ve yorumlama süreçleriyle incelenmiştir. Bu anlamda yöntemimizde kapsamlılık ve nesnellik hareket noktaları olacaktır. Çalışmamızın sonunda elde ettiğimiz bulgular şunlardır: Nuri Pakdil, son dönem Türk düşünce ve edebiyatında kendine has bir duruş ve söylemi olan bir yazar ve düşünürdür. Onun için kelime ve kavramlar, düşündürmekten çok eyleme geçirici özellikleriyle yazarın anlam yüklediği, bilinç taşıyıcılarıdır. Çünkü Pakdil için yazmak, ideolojik ve sosyal yönden, içinde bulunmaktan rahatsız olduğu hayatı, hatta dünyayı uyarılmış ve öfkeli bir bilinçle değiştirip dönüştürmek için sahip olduğu, tek evrensel araçtır. Nuri Pakdil, düşüncelerini ifade ederken seçtiği söylemle eskiye itibar etmez, daima yenilik peşindedir. O kullandığı kavramları, kendi düşünce dünyasındaki karşılıklarıyla kullanarak onlara yepyeni çağrışımlar ve anlamlar yükler. Pakdil, Batılılaşma ve yabancılaşmaya karşı hesaplaşmasını estetik bir söylem ortaya koyarak, sömürüye uğrayan tüm halklar için bir çözüm olan yerli düşünceyi, evrensel bir ideal olarak sunmuştur. Ortaya koyduğu düşünce ve eserlerinin yanında, İslami anlamda ilkesel tavır ve söylemleriyle de dikkat çeken Nuri Pakdil, yeterince anlaşılmamış ve bazı çevrelerce yadırganmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to present a semantic study by examining in detail the unusual words, concepts and phrases used by Nuri Pakdil, the poet, journalist, writer and thinker who are still alive, in the works he wrote in the essay type. The scope of the study is composed of works written by Nuri Pakdil as well as other works of the author and literature written about Pakdil. The concepts used by Nuri Pakdil are included in the thematic framework created through descriptive analysis and examined through the processes of identification and interpretation. In this sense, our method will have the starting points of comprehensiveness and objectivity. Our findings at the end of our study are as follows: Nuri Pakdil is a writer and thinker who has a unique stance and discourse in the recent period of Turkish thought and literature. For him, words and concepts are the carriers of consciousness that the author imposes meaning with his actionable features rather than thinking. Because for Pakdil, writing is the only universal tool that he has to change and transform the life he is disturbed from, and even the world with a stimulated and angry consciousness, ideologically and socially. Nuri Pakdil, to express his thoughts with the discourse he chose does not rely on the old, always in the pursuit of innovation. He uses the concepts he uses with his counterparts in his world of thought to give them new connotations and meanings. Pakdil presented his idea of Westernization and alienation as a universal ideal, indigenous thought, which is a solution for all the exploited peoples by putting an aesthetic discourse. Nuri Pakdil, who draws attention with his Islamic attitudes and rhetoric in addition to his thoughts and works, has been rejected by some poorly understood circles.