Toy space truck backer lipper application based on neural network using basic backoropagation
Oyuncakboyutlu römorklu kamyonuntemel geri yayılım kullanan sinirsel ağa dayalı geri gerip ark ettirme uygulaması
  1. Tez No: 56697
  2. Yazar: ALİ VEDAT ÜNAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERSİN TULUNAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sinirsel Ağlar, Süreç Denetim, Geri Yayılım, Kamyonu Geri Park Ettirme. vı, Neural Networks, Process Control, Backpropagation, Truck Backer Upper. IV
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
oz OYUNCAK BOYUTLU RÖMORKLU KAMYONUN TEMEL GERİ YAYILIM KULLANAN SİNİRSEL A?A DAYALI GERİ GERİ PARK ETTİRME UYGULAMASI Ünal, Ali Vedat Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ersin Tulunay Ocak 1996, 109 sayfa Bu çalışmada, sinirsel ağa dayalı bir denetleç oyuncak boyutlu römorklu kamyonun geri geri park ettirme uygulaması için tasarımlanmıştır. Bu süreçte römorklu kamyon rasgele bir ilk konumdan önceden tanımlanmış olan park konumuna geri geri götürülür. Denetim için geri yayılım algoritmasını kullanan sinirsel ağa dayalı bir denetleç kullanılmaktadır. Bu çalışmanın ana katkıları aşağıda özetlenmiştir. Kamyonu geriye park ettirme süreci denetlecinin eğitilmesi için, öykünleyici sinirsel ağa gereksinim olmayan bir yöntem geliştirilmiştir. Sürecin denetimi üç değerle sınırlanmış direksiyon açılan kullanılarak yapılmıştır. Römorklu kamyon devingenliği için bir benzeteç geliştirilmiştir. Denetleç gerçekleştirilmiş ve oyuncak boyutlu dizgede kullanılmıştır. Oyuncak boyutlu römorklu kamyonun donatımı gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TOY SCALE TRUCK BACKER UPPER APPLICATION BASED ON NEURAL NETWORK USING BASIC BACKPROPAGATION Ünal, Ali Vedat M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ersin Tulunay January 1996, 109 pages In this study, a neural network based controller was designed for the control of the toy scale model of the truck backer upper process. In the process, trailer truck is taken from a random initial position and moved backward to the predetermined parking dock. A neural network based controller with basic backpropagation algorithm is used for the control.. The main contributions of this work are summarized as given below. A method for the training of the controller for truck backer upper process is developed where the emulator neural network is not needed. The control of the process is carried out by using steering angles restricted to three values. A simulator was developed for the trailer truck dynamics. The controller is implemented and used on a toy scale system. The instrumentation of the toy scale trailer truck is realized. m