Development of an expert system for dragline and stripping method selection in surface coal mine
Yerüstü kömür ocaklarında dragline ve örtü kazı metodu seçimi için uzman sistem geliştirilmesi
  1. Tez No: 56696
  2. Yazar: BÜLENT ERDEM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEŞE ÇELEBİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Uzman Sistemler, Ocak Geometrisi, örtü Kazı Teknikleri, Üretim Simülasyonu, örtü Kazı Maliyeti vı
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 418
Özet
öz YERÜSTÜ KÖMÜR OCAKLARINDA DRAGLINE VE ÖRTÜ KAZI METODU SEÇİMİ İÇİN UZMAN SİSTEM GELİŞTİRİLMESİ Erdem, Bülent Doktora, Maden Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Neş'e Çelebi Mayıs 1996, 383 sayfa Dragline seçimi, tasarım aşamasında ocak geometrisi, üretim yöntemi ve örtü kaza maliyeti gibi konuların gözönünde bulundurulması gerektiği karmaşık bir işlemdir. Dragline seçim problemi dragline çalışma planı ve örtü kazı metodlarının uygulama presiplerine ait bilgilerin bilgi tabanlarında üretim kuralları olarak toplandığı uzman sistem modellemesi ile çözülebilir. Bu çalışmada, yerüstü kömür ocaklarında optimum dragline ve örtü kazı metodu çifti seçimi için bir model geliştirilmiştir ve her biri dragline seçiminde karşılaşılan özel problemleri çözmek için geliştirilen alt modellerle donatılmıştır. Bunlardan ocak geometrisi çalışmaları bir veya iki dilimde uygulanabilen yedi temel örtü kazı metodunun modellenmesini kapsamaktadır. Bunlar; direkt yana döküm metodu, uzatılmış basamak metodu, geri çekimli döküm metodu, iki dilimde direkt yana döküm metodu, alt dilimde kısıtlı ve tam uzatılmış basamakta döküm metodu ve iki dilimde geri çekimli döküm metodu'dur. Ocak geometrisi vçalışmalarında ana ağırlık kılavuz dilim kazısı ve döküm modellenmesi, basamak genişliği maksimizasyonu, uzatılmış basamak paterni geliştirilmesi, geri çekme tablası üzerinde yığın tepesi oluşturma prensipleri ve basamak kalınlığının dilimlere ayrılması için metodolojiler geliştirmeye verilmiştir. Üretim simülasyonu modelleri bir veya iki dragline sistemi uygulamasını kapsayacak şekilde genişletilmiş ve kazılacak blok hacmi ve yürüme mesafelerinin modellenmesi için algoritmalar geliştirilmiştir. Ayrıca üretim simülasyonu çalışmaları ikili dragline sistemlerinin senkronizasyonunun araştırılmasına yönelik olarak genişletilmiştir. Son olarak dragline örtü kazı sistemlerinin toplam dekapaj, tekrar kazı içermeyen toplam dekapaj ve istenen dekapaj bazında örtü kazı maliyeti belirleme modelleri eklenmiştir. Geliştirilen ana uzman model, doğrulanmak amacıyla bir dizi örnek veri ile test edilmiş ve kritik çıktı parametreleri daha önce yayınlananlar ile karşılaştırıllmıştır. Model, bunun yanında halen işletilen bir madene de uygulanmıştır. Örnek ve gerçek madenlerden elde edilen sonuçlar modelin mantıklı ve doğru olarak çalıştığım göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF AN EXPERT SYSTEM FOR DRAGLINE AND STRIPPING METHOD SELECTION IN SURFACE COAL MINES Erdem, Bülent Ph.D., Department of Mining Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Neş'e Çelebi May 1996, 383 pages Dragline selection is a complicated task where pit geometry, operation methodology and stripping cost aspects have to be considered during the design process. The dragline selection problem can well be solved with expert system approach where knowledge about the dragline operating scheme and application principles of dragline stripping methods can be accumulated in knowledge bases in the form of production rules. In this study, a model has been developed to select the optimum dragline-stripping method pair for a surface coal mine and equipped with sub models each of which has been aimed to solve a specific problem in dragline selection phenomenon. Seven basic dragline stripping methods applicable on one or two slices have been modeled in pit geometry studies which are direct side casting, extended bench casting, pullback stripping, two slice direct side casting, lower slice limited and full extended bench casting and two slice pullback stripping. Main memphasis was placed on developing methodologies for keycut excavation and spoiling, pit width maximization, bench extension, spoil pile building on pullback pad and allocating total overburden into slices. Production simulation studies covered the application of both one and tandem dragline systems and algorithms have been developed to model block volumes and walking distances. Besides, simulation studies have been extended to investigate the synchronization of tandem dragline systems. Finally stripping cost studies have been included to determine the projected cost of removing the overburden with draglines in terms of total volume removed, prime volume removed and desired stripping volume. Numerous sample sessions have been conducted to validate the main expert model and critical output parameters have been compared to those published previously. Besides, the model has been applied for an operating mine. Interpretation of the outputs from both sample and real cases has revealed that the model is producing reasonable and correct results. KeyWords: Expert Systems, Pit Geometry, Stripping Techniques, Production Simulation, Stripping Cost IV