Bir imalat işletmesinde kas iskelet sistemi rahatsızlıklarına yönelik ergonomik risk değerlendirme
Ergonomics risk assessment for musculoskeletal disorders in a manufacturing plant
- Tez No: 567029
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN SELİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ergonomik risk değerlendirme, ergonomi, REBA, mesleki kas iskelet sistemi rahatsızlıkları, Ergonomic risk assessment, ergonomics, REBA, occupational musculoskeletal disorders
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Günümüzde mesleki rahatsızlıklar önemli bir toplumsal sorundur ve Mesleki Kas İskelet Sistemi Rahatsızlıkları (MKİSR), mesleki rahatsızlıkların büyük bir çoğunluğunu temsil eden ciddi sağlık problemleridir. MKİSR ürün ve çalışma yaşamı kalitesinin ve verimliliğinin düşmesine neden olmakla birlikte zaman kayıplarına, sağlık harcamalarının ve maliyetin artmasına da yol açmaktadır.Uygun olmayan çalışma pozisyonları MKİSR'na yol açmakta ve bunun sonucunda iş kazalarında artış meydana gelmektedir. Bu nedenle, çalışanların çalışma pozisyonlarına ilişkin ergonomik risklerin analizi oldukça önemlidir.Bu çalışmanın amacı, bir tekstil işletmesinin farklı birimlerinde görev yapan personelin çalışma pozisyonlarına ilişkin ergonomik analizler yapmak ve MKİSR risklerini değerlendirmektir. Çalışma kapsamında, uygulamada yaygın olarak kullanılan ergonomik risk ölçme ve değerlendirme yöntemlerinden biri olan ve yapılan işle ilgili olarak tüm vücuda ilişkin duruş risklerinin ele alınmasını sağlayan REBA (Rapid Entire Body Assessment) yönteminden faydalanılmıştır.Bu çalışma kapsamında yapılan analizle elde edilen bulgular ışığında, uygulama yapılan firma yönetimine çalışanların sağlığı ve güvenliği yanında iş verimini ve kalitesini arttırmaya yönelik çalışma koşulları ve şekilleri konusunda önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Today, occupational disorders are an important social problem and Occupational Musculoskeletal Disorders (OMDs) are serious health problems that represent the majority of occupational diseases. While OMDs cause a decrease in product and working life quality and efficiency, they also cause time losses, an increase in health expenditures and cost. Improper working positions cause OMDs, and so increase in occupational accidents. For this reason, the analysis of ergonomic risks of the working positions of the employees is crucial. The aim of this study is to perform an ergonomic analysis of the working positions of personnel working in different units of a textile plant and to evaluate the risks of OMDs. Within the scope of the study, REBA (Rapid Entire Body Assessment) method, which is one of the commonly used ergonomic risk measurement and evaluation methods, and allows to study of positional risks for the whole body with regard to the task performed is applied. In the light of the findings obtained from the analysis performed in this study, suggestions are provided to the company management with regard to working conditions and structure in order to increase the work efficiency and quality as well as the health and safety of the employees.