Fahreddin Râzî'nin melek anlayışı
Fahreddin Râzî's angel concept
- Tez No: 567080
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN ALTINTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Melek, Görülmeyen Varlık, Râzî, Kavram, Din, Angel, Invisible Being, Râzî, Concept, Religion
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Melekler gaybi varlıklar olmaları sebebiyle duyularla algılanamadığı için onlarla ilgili bazı yanlış inanç ve tutumlar olabilmektedir. Fakat meleklere iman, İslâm inanç esaslarından olduğu için meselenin doğru anlaşılması çok büyük önem arzetmektedir. Bu sebeple çalışmamızda meseleyi çok yönlü ilmi kişiliğe sahip Fahreddin Râzî'nin, düşünce sistemine göre ele aldık. Râzî'nin birçok düşüncesi ile ilgili çalışmalar yapıldığını fakat onun melek anlayışı ile ilgili bir çalışma yapılmadığını tespit ederek, çalışmamızda bu boşluğu doldurmaya gayret ettik. Tezimi giriş, iki ana bölüm ve sonuç kısımlarından oluşacak şekilde planladık. Giriş bölümünde çalıştığımız konunun amaç ve önemini ortaya koyarak, bu çalışmada nasıl bir yöntem takip ettiğimizi açıkladık ve melek kavramını ve meleklerin varlığı meselesini ele aldık. Birinci bölümü Râzî'nin melek anlayışına ayırıp, burada alt başlıklar ile meleklerin vasıfları, çeşitleri ve görevleri, akıl ve iradeleri ile sorumlulukları, kendi aralarında ve insanlarla melekler arasındaki derece farklılıkları, İblis bahsi ve meleklerin şekil değiştirmeleri hususlarına ayırdık. İkinci bölümde Râzî'nin bazı inanç gruplarının görüşlerine olan yaklaşımına yer verdik. Çalışmamızda temel kaynak olarak, melek kavramını kelam ilmi açısından çok geniş ele alması sebebiyle, Râzî'nin Tefsir-i Kebîr'ini esas aldık. Râzî'nin bu eserinin yanında diğer eserlerini inceledik. Temel İslam Bilimleri, Felsefe ve Din Bilimleri alanındaki çalışmalardan, hadis-i şeriflerden, ansiklopedi ve lügatlerden faydalandık. Tüm bunların yanında Râzî'nin diğer görüşleri ile melekler, şeytanlar ve cinlerle ilgili çalışılmış tezleri inceledik.“Fahreddin Râzî'nin Melek Anlayışı”adını verdiğimiz bu çalışma, melek kavramının doğru anlaşılmasına katkı sağlamak için büyük bir titizlikle çalışılmış bir üründür.
Özet (Çeviri)
Since angels cannot be perceived by the senses due to their being unseen, there may be some false beliefs and attitudes about them. But because the belief in angels is one of the principles of Islamic faith, it is very important to understand the issue in the correct way. For this reason, in our study, we have discussed the issue according to the thought system of Fahreddin Râzî, who has a multi-faceted scientific personality. We tried to fill this gap in our study by identifying that there were studies about Râzî's many thoughts but there was no study about his angelic understanding. We have planned my thesis with introduction, two main sections and conclusion parts. In the introduction part, by explaining the purpose and importance of the subject we have studied, we have explained what kind of method we have followed and discussed the concept of angel and the question of the existence of angels. We have devoted the first part to the angelic understanding of Râzî and spared the subheadings as the characteristics of angels, their kinds and duties, their minds and wills and their responsibilities, the degree differences between people and angels, and in themselves, the subject of demon and the angels' deformation. In the second part, we have included Râzî's approach to the views of some belief groups. In our study, as the main source, we have taken Râzî's Tafsir-i Kebir as basis since the concept of the angel in terms of kalam is very broad. In addition to this work, we have examined other works of Râzî. We have benefitted from the studies in the fields of Basic Islamic Sciences, Philosophy and Religious Sciences, hadiths, encyclopedias and vocabulary. In addition to all these, we have examined other views of Râzî and the theses about the angels, the demons and the jinn. This work, which we call“Fahreddin Râzî's Understanding of Angel”, is a product that has been meticulously studied to contribute to the correct understanding of the concept of angel.