Kovan (1943-1947) Dergisi üzerine bir inceleme
A study on Kovan (1943-1947) Magazine
- Tez No: 977278
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZÜBEYDE ŞENDERİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kovan Dergisi, Dizin, İnceleme, Besim Akımsar, Şiir, Hikâye, Kovan Magazine, İndex, Analysis, Besim Akımsar, Poem, Story
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Kovan (1943-1947) Dergisi Üzerine Bir İnceleme isimli çalışmada, 1943-1947 yılları arasında İzmir'de aylık periyotlarla yayımlanan Kovan dergisi; edebî ve düşünsel yönü, içerik yapısı, dönemin kültürel ortamına katkısı ve tarihsel boyutlarıyla incelenmiştir. II. Dünya Savaşı sonrasının toplumsal ve düşünsel etkilerinin belirgin şekilde hissedildiği bu yıllarda yayımlanan Kovan, İzmir merkezli bir edebiyat hareketine öncülük etmiş; sade Türkçeyi savunan dili ve millî kimliğe vurgu yapan yayın çizgisiyle dikkat çekmiştir. Dergi, içerik yönünden oldukça zengin bir yapıya sahiptir. Sayıca şiir türü daha ön planda olmakla birlikte, hikâye türü de dergide önemli yer tutmaktadır. Dergideki fikir yazılarının çeşitliliği ve sayıca fazlalığı, Kovan'ın yalnızca bir edebiyat dergisi değil; aynı zamanda düşünsel bir platform olduğunu göstermektedir. Dönemin fikrî tartışmalarına da yer veren Kovan, yayın hayatı boyunca hem edebiyat çevrelerinde hem de yerel kültürel gelişmelerde etkili bir rol üstlenmiştir. Bu çok yönlülük, dergiyi, döneminin kültürel yapısını yansıtan önemli bir yayın organı hâline getirmiştir. Besim Akımsar'ın imtiyaz sahibi olduğu Kovan dergisinde; Necati Cumalı, Şükran Kurdakul, Behçet Necatigil, Kemal Bilbaşar, Mustafa Şekip Tunç, Orhan Murat Arıburnu, Rüştü Şardağ, Abdülkadir Karahan, Naim H. Tirali, İsmail Tunalı, İbrahim Zeki Burdurlu, Mustafa Şerif Onaran, Oktay Akbal, H. Avni Dökmeci, Suphi Nuri İleri ve Hakkı Tarık Us gibi Türk edebiyatının önemli isimleri şiir ve yazılarıyla yer almıştır. Dergide ayrıca, hemen her sayıda karşılaşılan ve derginin yayımlanan“Hususî”isimli sayısının ilk sayfasında yayımlanan“Kovanda sık-sık bulacağınız imzalar”başlığı altında, O. Prof. Vasfi R. Sevig, Sadettin Nüzhet Ergun, Muharrem Feyzi Togay, Bahri Savcı, Nihat Kobek, A. Kemâl Karadayı, Dr. Lebit Fehmi, Enver N. Gökşen, Sami N. Özerdim, Muin Kuley, Oğuz Özdeş, Adnan Önelçin, Necdet Öklem, Tuğrul Deliorman, İlhan İleri, Nâhid Ulvî Akgün, Mehmet Serpin, Şükrü Enis Regü, Ziya Tataç, Cahit Ulucenk, Halil Dumanoğlu isimleri anılmaktadır. Kovan dergisi, bu köklü kalemlerin yanı sıra şiir ve hikâye yarışmaları düzenleyerek okurlarından gelen eserleri de yayımlamış; bu sayede genç yazarları desteklemeyi, İzmir'in kültür ve sanat alanındaki varlığını güçlendirmeyi ve İstanbul merkezli edebiyat anlayışına alternatif bir ses oluşturmayı amaçlamıştır. Bu tez çalışması üç ana bölümden oluşmaktadır: Birinci bölümde, Kovan dergisinin mizanpaj özellikleri, içeriği, yayım amacı ve yazar-şair kadrosu değerlendirilmiştir. İkinci bölümde, derginin tüm sayılarının kronolojik dizini ve yazar soyadına göre oluşturulan dizin sunulmuştur. Üçüncü bölümde ise, Kovan dergisinde yayımlanan telif ve çeviri yazılar türlerine göre tasnif edilerek, içerikleri bakımından değerlendirilmiştir. Sonuç olarak bu çalışma, Kovan dergisinin dönemin edebî ve düşünsel yapısına olan etkisini ortaya koymakta; yerel bir derginin ulusal ölçekte nasıl etkili olabileceğini göstermeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
In our study titled“A Study on Kovan (1943-1947) Magazine”, Kovan magazine, which was published with monthly periods in Izmir between 1943-1947, was examined with its literary and intellectual aspects, content structure, contribution to the cultural environment of the period and historical dimensions. Kovan, which was published in these years when the social and intellectual effects of the post-World War II period were clearly felt, pioneered an Izmir-based literary movement and attracted attention with its language advocating plain Turkish and its editorial line emphasizing national identity. The magazine has a very rich structure in terms of content. Although the poetry genre is more prominent in terms of number, the story genre also occupies an important place in the magazine. The diversity and number of opinion pieces in the magazine show that Kovan was not only a literary magazine but also an intellectual platform. Kovan, which also included the intellectual debates of the period, played an influential role in both literary circles and local cultural developments throughout its publication life. This versatility made the magazine an important publication reflecting the cultural structure of the period. In the magazine Kovan, which Besim Akımsar had consession over, featured important names of Turkish literature such as Necati Cumalı, Şükran Kurdakul, Behçet Necatigil, Kemal Bilbaşar, Mustafa Şekip Tunç, Orhan Murat Arıburnu, Rüştü Şardağ, Abdülkadir Karahan, Naim H. Tirali, İsmail Tunalı, İbrahim Zeki Burdurlu, Mustafa Şerif Onaran, Oktay Akbal, H. Avni Dökmeci, Suphi Nuri İleri and Hakkı Tarık Us with their writings. In addition, among the writers who appeared in almost every issue of the magazine under the title“Signatures you will often find in Kovan”were O. Prof. Vasfi R. Sevig, Sadettin Nüzhet Ergun, Muharrem Feyzi Togay, Bahri Savcı, Nihat Kobek, A. Kemâl Karadayı, Dr. Lebit Fehmi, Enver N. Gökşen, Sami N. Özerdim, Muin Kuley, Oğuz Özdeş, Adnan Önelçin, Necdet Öklem, Tuğrul Deliorman, İlhan İleri, Nâhid Ulvî Akgün, Mehmet Serpin, Şükrü Enis Regü, Ziya Tataç, Cahit Ulucenk, Halil Dumanoğlu and Besim Akımsar. In addition to these well-established writers, Kovan magazine also published the works of its readers by organizing poetry and story contests; in this way, it aimed to support young writers, strengthen the presence of İzmir in the field of culture and art, and create an alternative voice to the Istanbul-centered understanding of literature. This thesis consists of three main chapters: In the first chapter, the layout features, content, purpose of publication and the author-poet staff of Kovan magazine are evaluated. In the second chapter, all issues of the journal are listed chronologically and an index by author's surname is presented. In the third part, the articles published in Kovan are listed according to their types and evaluated in terms of their content. As a result, this study reveals the impact of Kovan magazine on the literary and intellectual structure of the period and aims to show how a local magazine can be influential on a national scale.