Nietzsche'nin siyaset düşüncesi bağlamında Almanya'nın İki Dünya Savaşı arasındaki durumu
Analysis of the state of germany between Two WorldWars in the context of Nietzsche's political thought
- Tez No: 567197
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMED ALİ AĞCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Siyasal Bilimler, Tarih, Philosophy, Political Science, History
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Siyaset bilimi kapsamındaki siyaset teorisi ve siyasal tarih birbirinden ayrı konuları işlese de bağımsız birer disiplin olarak ele alınamaz. Bu tez çalışması birbirini besleyen ve yönlendiren bu iki disiplinin bir arada kullanılarak, Almanya'nın iki dünya savaşı arasında yaşadığı dönemin siyasal tarihini, Alman düşünür Friedrich Wilhelm Nietzsche'nin siyaset düşüncesi kapsamında bir analizini, yorumunu sunmaktadır. Söz konusu dönemlerde (1918-1939) Almanya'da meydana gelen politik gelişmeler, 17. yüzyıldan başlayarak dramatik değişimlere sahne olan Avrupa'nın bir örneği niteliğindedir. Dolayısıyla Nietzsche'nin ortaya koyduğu modernizm eleştirisi kapsamında bu dönem etkili bir tarihi kesittir. Çalışmanın temel konuları Nietzsche'nin siyaset düşüncesinin temel dinamikleri olan modernizm eleştirisi, güç istenci ve bengi dönüş kavramı bu çalışmada ele alınmıştır. Düşünürün varlığı ve bireyi değerlendirme açısının anlaşılması açısından kritik bir öneme sahip olan ahlak anlayışına yer verilmiştir. Bunun yanında tezin konusu ve Nietzsche'nin düşünceleri arasında tutarlılık bulunması açısından düşünürün tarih anlayışına yer verilmiş, değerlendirmeler bu bakış açısıyla yapılmıştır. Weimar Cumhuriyeti ve Nazi Almanya'sı üzerine yapılan değerlendirmeler bu tezin siyasi ayağını oluşturmaktadır. Siyasal gelişmeler ışığında ele alınan söz konusu dönem, Nietzsche'nin modernite eleştirisine ve tarih anlayışına uygun olarak yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Political theory and political history within the scope of political science cannot be treated as an independent discipline even though they deal with separate issues. Using this combination of two disciplines that support and guide each other, this thesis provides an analysis of the political history of Germany during the period between the two world wars with using the political perspective of the German philosopher Friedrich Wilhelm Nietzsche. The political developments in Germany in the periods (1918-1939) are an example of Europe, which has witnessed dramatic changes starting from the 17th century. Therefore, this period is an effective historical profile under Nietzsche's critique of modernism. The main topics of this study are the critique of modernism, the will of power and the concept vicious circle, which are the basic dynamics of Nietzsche's political thought. The concept of morality which has a critical importance in terms of understanding Nietzsche's perspective of the existence and the nature of human is given. In addition, in order to create consistency between Nietzsche's ideas and the subject of the thesis, the Nietzsche's concept of history was given and the evaluations were made from this point of view. The evaluations on the Weimar Republic and Nazi Germany constitute the political history section of this thesis. In the light of political developments, the period in question was interpreted in accordance with Nietzsche's critique of modernity and the understanding of history.
Benzer Tezler
- Nietzsche'de güç istenci kavramı ve realist paradigma
The concept of will to power in Nietzsche and realist paradigm
UFUK SERHAT YÜKSEL
Yüksek Lisans
Türkçe
2017
Felsefeİstanbul ÜniversitesiSiyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. AHMET EMRE ATEŞ
- Nietzsche felsefesinde güç istenci olarak devlet ve hukuk
State and law as a will to power in nietzsche's philosophy
YUSUF UMUR ÇİL
Yüksek Lisans
Türkçe
2021
FelsefeAnkara Hacı Bayram Veli ÜniversitesiKamu Hukuku Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA SÜZGÜN ŞAHİN ÜNVER
- History, religion, power, and authority: The relevance of Machiavelli's educational approach for contemporary political thought
Tarih, din, güç ve otorite: Machıavellı?nın eğitimsel yaklaşımının günümüz politik düşüncesi açısından önemi
NEVİO CRİSTANTE
Doktora
İngilizce
2008
Siyasal BilimlerOrta Doğu Teknik ÜniversitesiSiyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
DOÇ. DR. MEHMET OKYAYUZ
- Nietzsche and the human rights
Nietzsche ve insan hakları
DAMLA ALTUN
Yüksek Lisans
İngilizce
2006
Siyasal BilimlerOrta Doğu Teknik ÜniversitesiSiyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Y.DOÇ.DR. CEM DEVECİ
- Leo Strauss'da siyaset felsefesinin anlamı
The meaning of political philosophy in Leo Strauss
MUSTAFA MACİT
Yüksek Lisans
Türkçe
2023
FelsefeTrakya Üniversitesiİnsan ve Toplum Araştırmaları Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ SERTAN BEŞER