Yürüyebilen ve yürüyemeyen Serebral Palsili çocukların Articulatio Coxae'ların anatomik ve alt ekstremitelerin antropometrik ölçümlerinin karşılaştırılması
Comparison of anthropometric measurements of lower extremities and Articulationes Coxae anatomically in ambulatory and non- ambulatory children with Cerebral Palsy
- Tez No: 567241
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYLA TEKİN ORHA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Serebral Palsi, kalça eklemi, antropometri, Cerebral palsy, hip joint, anthropometry
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç: Serebral palsi (SP), gelişmekte olan fetus ya da bebek beyninde lezyonlara bağlı olarak oluşan, ilerleyici olmayan bir grup hareket, postür ve motor fonksiyon bozukluğudur. Bu çalışmada yürüyebilen ve yürüyemeyen bilateral spastik tip (diplejik ve kuadriplejik) SP'li çocukların kalça grafilerinde art.coxae'da ölçülen migrasyon indeksi (Mİ), kolladiafizer açı (KOLA), asetabular indeks (Aİ), merkez kenar açısı (CE) karşılaştırılıp ve alt ekstremitesindeki antropometrik ölçümlerinin de değerlendirilip gelişimsel olarak farklılıklarının olup olmadığını ortaya koymak amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmamıza kaba motor fonksiyonel sınıflama sistemine göre (KMFSS) seviye 2 ve 3 olan 15 yürüyebilen; seviye 4 ve 5 olan 15 yürüyemeyen SP'li çocuk alınmıştır. SP'li çocukların her iki art.coxae'larının kalça radyografilerinde Mİ, KOLA, CE ve Aİ açıları ve her iki alt ekstremitelerinde antropometrik ölçümleri yapılmıştır. Bulgular: Yürüyebilen ve yürüyemeyen SP'li çocukların anatomik ölçümleri sağ ve sol kalçada karşılaştırıldığında; sol kalça Mİ, KOLA, CE açılarında iki grup arasında anlamlı bir fark bulunmuştur (p0,05). Sonuç: Yürüyebilen SP'li grubun art.coxae'deki açısal değerler yürüyemeyenlere göre daha normal sınırlarda, alt ekstremitelerinin antropometrik değerleri de daha yüksek değerlerde çıkmıştır. Bu iki grubun antropometrik gelişimlerinde anlamlı fark bulunmamıştır. Ancak iki grup arasında kalçalarındaki ölçümlere bakıldığında anlamlı farkların çıktığı ve çocukların fonksiyonelliğinde kalça anatomik düzgünlüğün önemli olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Objective: Cerebral palsy (CP) is a non-progressive dysfunction group of movement, posture and motor due to lesions in the developing fetus or infant brain. In this study, it was aimed to determine in ambulatory and non-ambulatory children with spastic type (diplegic and quadriplegic) CP were compared with the angles of (migration index) MI, (colladiaphyseal angle) KOLA, acetabular index (AI) and center edge angle (CE) measured in art.coxae on hip radiographs and if there were any developmental differences between their anthropometric measurements in the lower extremity. Method: In our study, according to gross motor function classification system (GMFCS) levels 2 and 3 were in ambulatory 15 children; level 4 and 5 were taken to 15 children in non-ambulatory children with CP. Mİ, KOLA, CE and Aİ angles were measured in the hip radiographs of both art.coxae and anthropometric measurements were evaluated in both lower extremities of children with CP. Results: Anatomical measurements of children in ambulatory and non-ambulatory with CP were compared in right and left hip; there was a significant difference between the two groups at the angles of the left hip MI, KOLA and CE (p0,05). Conclusion: The angular values in the art.coxae of in the ambulatory with CP group were more normal; the anthropometric values of their lower extremities were also higher than the non-ambulatory group. There were no significant differences in the anthropometric development between these two groups but; it was concluded that the anatomical measurements of the hips between two groups were significant and that the anatomic smoothness of the hip was important in the functionality of the children.