The artistic hybridity of the church of San Domenico (Arap Camii): Mirroring the multicultural milieu of Galata from Byzantine to Ottoman times
Bizans'tan Osmanlı Dönemi'ne Galata'nın çok kültürlü ortamını yansıtan San Domenico Kilisesi'nin (Arap Camii) sanatsal melezliği
- Tez No: 567246
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. IVANA JEVTIC
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: San Domenico Kilisesi, Arap Camii, Cenevizli Galata, Palaiologoslar Dönemi Konstantinopolisi, İtalyan Gotik, dilenci tarikatı mimarisi, Bizans sanatı ve mimarisi, Dominikenler, Bizans ve İtalyanlar, sanatsal melezlik, anıtların kültürel biyografisi, Galata'nın Osmanlılaşması, Galata'nın İslamlaşması, kiliselerin camiye dönüştürülmesi, The Church of San Domenico, the Arap Camii, Genoese Galata, Palaiologan Constantinople, Italian Gothic, mendicant architecture, Byzantine art and architecture, Dominicans, Byzantium and Italians, artistic hybridity, cultural biography of monuments, Ottomanization of Galata, Islamization of Galata, transformation of churches into mosques
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Koç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji ve Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sanat Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 228
Özet
The settlement of the Genoese in Galata during the thirteenth century constitutes a turning point in the history of Constantinople that generated the prosperity and fame of Galata. Despite its growing social, economic and cultural significance during late medieval period, Genoese Galata has not attracted the scholarly attention it deserves, particularly in the field of art history, and its major monuments are still understudied. The aim of this thesis is to fill this void and to contribute to a better understanding of Galata, by studying one of the foremost extant edifices of the Genoese colony: The Church of San Domenico, transformed into the Arap Camii during the Ottoman era. Originally a church, part of a Dominican convent constructed in the Genoese colony of Galata in Constantinople during Cenevizlilerin on üçüncü yüzyılda Galata'ya yerleşmesi, Galata'ya refah ve ün getirmesi sebebiyle, Konstantinopolis tarihinde bir dönüm noktasıdır. Galata'daki Ceneviz kolonisi, geç orta çağ döneminde artan sosyal, ekonomik ve kültürel önemine rağmen, özellikle sanat tarihi alanında hak ettiği bilimsel ilgiyi çekmemiştir. Koloninin başlıca yapıları hala az çalışılmış durumdadır. Bu tezin amacı, Ceneviz kolonisinin en önde gelen yapılarından biri olan San Domenico Kilisesi'ni inceleyerek, bu boşluğu doldurmak ve Galata'nın daha iyi anlaşılmasına katkı sağlamaktır. Bu yapı, Osmanlı döneminde Arap Camii'ye dönüştürülmüş olup hala ayaktadır. Aslen Palaiologoslar Dönemi Konstantinopolisi'nde, Galata kolonisinde inşa edilen bir Dominiken manastırına ait olan San Domenico Kilisesi, olağan dışı bir şekilde, İtalyan Gotik ve dilenci tarikatına ait unsurlarla beraber, aynı zamanda Bizans mimarisinin ve sanatının özelliklerini de içermektedir. Bu farklı sanatsal geleneklerin ve özelliklerin karışımı, binaya, Galata'nın çok kültürlü ortamını yansıtan melez (hibrit) bir sanatsal karakter kazandırmıştır. Tez, bütünsel bir yaklaşımla, binanın mimarisini, mimari heykellerini, mezar anıtlarını, fresklerini ve iç dekorasyonunu inceleyerek, bu melezliğin mahiyetini araştırmaktadır. Böylece, tez, San Domenico'nun fizyonomisinin, geç Bizans döneminde Latinler ile Bizanslılar arasındaki kültürel etkileşimi ve sanatsal alışverişi, nasıl yansıttığını göstermeyi amaçlamaktadır. Tez, ayrıca, Konstantinopolis'in Osmanlılar tarafından fethinin, Cenevizlilerin Galata'sı üzerindeki etkisini, San Domenico Kilisesi'nin Arap Camii'ye dönüştürülmesine odaklanarak, incelemektedir. Osmanlı döneminde, binadaki müteakip mimari ve kültürel dönüşümleri, dönemin siyasi ve dini koşulları bağlamında analiz eder. Tez, Galata ve Arap Camii'nin Osmanlılaşma ve İslâmlaşma sürecini inceleyerek, binanın kültürel biyografisini tamamlamayı ve bu istisnai anıtın hayatındaki tüm aşamaları bir araya getirmeyi amaçlamaktadır. Önceden Bizans döneminde Ceneviz kolonisine ait, bir dilenci tarikatı kilisesi ve manastırı olan, ardından Osmanlı döneminde bölgenin önemli bir camisi haline gelen Arap Camii, Galata'nın yüzyıllar boyunca süren kültürel çeşitliliğini yansıtmaktadır. Bu tez, yapının sanatsal ve mimari karma özelliklerini inceleyerek, önemli bir sanatsal melezlik vakasını ortaya koymaktadır ve Bizanslılar ile Latinler (özellikle de İtalyanlar) arasındaki kültürel alışveriş çalışmalarını zenginleştirmektedir. Ayrıca, tez, Bizans ve Osmanlı dünyasının sürekli değişen sosyopolitik ve dinsel koşulları bağlamında, farklı kültürel anlamlar edinen bir anıtın çoklu dönüşümlerini aydınlatmaktadır.
Özet (Çeviri)
The Palaiologan period, San Domenico incorporates, in a singular way, elements of Italian Gothic and mendicant, but also Byzantine architecture and art. The mixture of these different artistic traditions and features produces a distinct hybrid artistic character of the building, which mirrors the multicultural milieu of Galata. The thesis explores the nature of this hybridity in a holistic approach that examines the architecture, architectural sculpture, funerary monuments, painted decoration and interior furnishing of the building. Thus, the thesis aims to demonstrate how the physiognomy of San Domenico reflects the cultural interactions and artistic exchanges between the Latins and the Byzantines during Late Byzantine period. The thesis also studies the impact of the Ottoman conquest of Constantinople on Genoese Galata with the focus on the conversion of the church of San Domenico into the Arap Camii. The subsequent architectural and cultural transformations of the building during the Ottoman era are analyzed against the backdrop of political and religious context of that time. By examining the ensuing processes of Ottomanization and Islamization of Galata and the Arap Camii, the thesis seeks to complete the cultural biography of the building and to bring together all the phases in the life of that exceptional monument. Once a mendicant church and convent in the Genoese colony during the Byzantine age, then a prominent mosque during the Ottoman era, the Arap Camii reflects the cultural diversity of Galata through centuries. By examining the mixed artistic and architectural characteristics of the building, this thesis reveals a significant case of artistic hybridity, and enriches the studies of cultural exchanges between the Byzantines and the Latins, particularly Italians. It also brings to light multiple transformations of a monument that acquired different cultural meanings in the ever-changing sociopolitical and religious contexts of the Byzantine and Ottoman worlds.