Anthony Neilson'ın seçilmiş oyunlarında melezlik
Hybridity in Anthony Neilson's selected plays
- Tez No: 634521
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YELİZ BİBER VANGÖLÜ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Performing and Visual Arts, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Melezlik, Anthony Neilson, Edward Gant's Amazing Feats of Loneliness, The Wonderful World of Dissocia, Realism, Narrative, Hybridity, Anthony Neilson, Edward Gant's Amazing Feats of Loneliness, The Wonderful World of Dissocia, Realism, Narrative
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 359
Özet
Bu tez çalışması özü gereği melez olan tiyatronun türler arası ve medyalar arası ilişkiler bağlamında melez yapısını ve çağdaş dönemde tiyatroda ortaya konan melezlik stratejilerini Britanyalı oyun yazarı Anthony Neilson'dan seçilmiş dört oyun üzerinden örneklerle açığa çıkarmayı amaçlamaktadır. Giriş bölümü, üç ana bölüm ve sonuç bölümü şeklinde oluşturulan çalışmanın birinci bölümünde melezlik hem kavramsal boyutuyla hem de uygulama açısından ele alınmıştır. Kavramın geçmişten günümüze kazandığı anlamlar ortaya konulup kültür, edebiyat ve sanat çalışmaları çerçevesinde ne ifade ettiği açıklanmış ve son olarak da melezlik, tiyatro bağlamında kuramsal olarak tartışılmıştır. İkinci bölümde türler arası ve medyalar arası ilişkiler noktasında tiyatronun melez yapısı ortaya konulup çağdaş tiyatrodaki yansımalarına odaklanılmıştır. Son bölümde ise Neilson'ın 2000'li yıllarda kendi yönetmenliğinde ürettiği Edward Gant's Amazing Feats of Loneliness (2002), The Wonderful World of Dissocia (2004), Realism (2006) ve Narrative (2013) başlıklı dört oyunda içerik ve biçim bağlamlarında melezlik stratejileri açığa çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis study aims to reveal the hybrid structure of theatre that is hybrid by nature in terms of intergenerity and intermediality, and to show the strategies of hybridity in contemporary theatre through the examples from the British playwright Anthony Neilson's selected four plays. In the first chapter of the study that consists of an introduction, three main chapters and a conclusion, hybridity is dealt with both conceptually and performatively. The meanings that the concept of hybridity has gained from past to present are presented, what it means in terms of cultural, literary and artistic studies is explained, and lastly the concept is discussed within the context of theatre theoretically. In the second chapter, the hybrid structure of theatre in relation to intergenerity and intermediality is presented, and its reflections in contemporary theatre are focussed on. In the third chapter, the strategies of hybridity in respect to context and form in his four plays titled Edward Gant's Amazing Feats of Loneliness (2002), The Wonderful World of Dissocia (2004), Realism (2006) and Narrative (2013) which Neilson produced under his own direction in the 2000s are revealed.