Occidentalism, hybridity and acculturation in Enchantress of Florence and the White Castle
Floransa Büyücüsü' ve 'Beyaz Kale'de oksidentalizm, melezleşme ve kültürlenme
  1. Tez No: 333617
  2. Yazar: CAN KOPARAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADRİANA LUMİNİTA RADUCANU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Türk Dili ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature, Turkish Language and Literature, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Oksidentalizm, melezleşme, kültürlenme, kültürel farklılık, temsil, Batıcılık, roman, söylem, kimlik, Occidentalism, hybridity, acculturation, cultural difference, representation, Westernism, novel, discourse, identity
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmanın amacı Oksidentalizm söylemini sosyal ve sanatsal boyutlarıyla birlikte Orhan Pamuk ve Salman Rushdie?nin eserleri bağlamında tanımlamaktır. Floransa Büyücüsü ve Beyaz Kaleromanları bu çalışmanın odağını teşkil etmektedir. Oksidentalizm söylemi çeşitli içerimleriyle birlikte bu romanlarda izlenmektedir. Çalışmada, romanlarda yeralan efendi-köle, Doğu-Batı, bilim-din gibi ikili karşıtlıkların Avrupa ve Asya arasında varolduğu düşünülen kültürel sınırların keyfiliği nedeniyle geçersiz kurgular oldukları önerilmektedir. Ayrıca böylesi ikiliklerin eşzamanlı olarak Batı kültürünü reddeden ve kucaklayan Oksidentalizm söyleminin muğlaklığı nedeniyle kendi anlamlarını bulanıklaştırdıkları iddia edilmektedir. Bu iki romanın Oksidentalist imgelem ve karakterizasyon bağlamında post-koloniyel bir analizi yapıldıktan sonra, söylemin melezliği ve bunun Batı temsillerindeki yansımaları tartışılmaktadır. Son olarak, kişisel/kültürel bir farklılaşma süreci ve kültürel betimlemelerdeki tektipliğin antitezi olarak kültürlenme süreci, genel olarak Oksidentalizm, özel olarak da bahsedilen iki roman bağlamında tanımlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to identify the discourse of Occidentalism with its social and artistic aspects within the works of Salman Rushdie and Orhan Pamuk. Enchantress of Florence and The White Castle constitute the focus of the study. The discourse of Occidentalism with its various implications has been traced in these works. Here, it is proposed that the binary oppositions in the novels, such as master-slave, East-West, science-religion are shown to be hollow due to the contingency of cultural borders which are thought to be existing between Europe and Asia. Furthermore, such oppositions are destined to cancel them out because of the ambiguous nature of the Occidentalism discourse that simultaneously contests and celebrates the Western culture. After a postcolonial analysis of the two novels in the context of Occidentalist imagery and characterization, hybridity of the discourse and its reflections in representations of the West in the novels are discussed. Finally, acculturation as a personal/cultural process of becoming different and as signifying the end of fixity in terms of cultural representations is defined in relation to Occidentalism in general and to these two novels in particular.