Gram negatif bakteriyemisi olan hematolojik maligniteli hastalarda mortalite oranları ve risk faktörleri
Mortality rate and risk factors in hematologic malignity patients with gram negative bacteriemia
- Tez No: 567251
- Danışmanlar: PROF. DR. BİRSEN MUTLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: febril nötropeni, gram negatif bakteriyemi, risk faktörleri, mortalite, febrile neutropenia, gram negative bacteremia, risk factors, mortality
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Giriş ve amaç: Hematolojik maligniteli hastalarda gelişen febril nötropenik atakları hedef alan çalışmamızda amaç; risk faktörleri, enfeksiyon odakları ve gram negatif etkenleri, ampirik başlanan antibakteriyel tedaviler, ampirik başlanan tedavilerin etkeni kapsayıp kapsamadığı, etken saptandığında etkene yönelik verilen tedaviler ve sonrasında kültürlerde üreme olup olmadığı, gram negatif bakteriyemisi olan hastalarda mortalite üzerine etkisi olan parametreler tespit edilerek uygun tedavi yollarını gözden geçirmektir. Gereç ve yöntem: Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Hematoloji servisinde Eylül 2015- Kasım 2018 tarihleri arasında yatarak tedavi gören 18 yaşından büyük hematolojik maligniteli 95 hastanın gelişen 164 gram negatif bakteriyemisinin retrospektif olarak dosyaları gözden geçirilmiştir. Bulgular: En sık izole edilen mikroorganizmanın E. coli olduğu görülmüş olup, en sık primer hematolojik tanının ise AML olduğu görülmüştür. En sık enfeksiyon odağı alt solunum yollarının olduğu görülmüştür. KOAH tanısının varlığı mortaliteyi yaklaşık sekiz kat artırdığı görülmüştür. Kandan asinetobakter izole edilmesinin, üriner kataterin varlığının, CRP ve bilirubin seviyesinin yüksek olmasının da mortaliteyi artırdığı saptanmıştır. Ampirik piperasilin tazobaktam başlanmasının ve kandan E. coli 'nin izole edilmesinin ise mortalite ile ters orantılı olduğu görülmüştür. Hastaların çoğunluğunun uygun ampirik antibiyoterapi almamasına rağmen mortalite üzerine etkisinin olmadığı görülmüştür. Tartışma: Hematolojik maligniteli hastalarda enfeksiyon önemli bir sorundur. Gram negatif bakteriyemi hasta takibinde enfeksiyon acilleri içerisinde olup gecikmeden etkene yönelik tedavinin başlanması gerekmektedir. Hangi hasta gruplarının gram negatif bakteriyemiye yatkın olduğunu ön görmek, hastanede üreyen suşların genel antibiyotik duyarlılık profilini bilmek tedavi yönetiminde önemli bir parametredir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: The aim of this study targeting the febrile neutropenic attacks in patients with hematological malignancy was to investigate risk factors, focus of infections and gram negative factors, antibacterial treatments conducted empirically, whether or not empirically initiated treatments include the causative agent, given the agent whether or not there is growth in cultures, in patients with gram negative bacteremia, the parameters that have an effect on mortality and to appropriate treatment methods. Materials and Methods: 164 gram negative bacteraemia of 95 patients with hematological malignancy and older than 18 years who were hospitalized in the Hematology Department of Kocaeli University Faculty of Medicine Research and Application Hospital Hematology Service between September 2015 and November 2018 was examined retrospectively. Results: It has been observed that the most frequently isolated microorganism was E. coli and the most common primary hematologic diagnosis was AML. The most common focus of infection was the lower respiratory tract. The presence of a diagnosis of COPD increased mortality by approximately eight times. It was determined that the isolation of asinetobacter from the blood, presence of urinary catheter, high level of CRP and bilirubin increased mortality. IIt was found that the initiation of empirical piperacillin tazobactam treatment and isolation of E. coli from the blood was inversely related to mortality. Although most of the patients did not receive appropriate empirical antibiotherapy, they did not have any effect on mortality. Discussion: Infection is an important problem in patients with hematological malignancy. In the follow-up of patients with gram-negative bacteremia, treatment should be started for the agent without any delay. To predict which groups of patients are susceptible to gram-negative bacteremia, knowing the general antibiotic susceptibility profile of the strains in the hospital is an important parameter in the management of treatment.