Hastanede yatan çocuk hastalarda görülen Stenotrophomonas maltophilia enfeksiyonlarının değerlendirilmesi
Evaluation of Steotrophomonas maltophilia infections in hospitalized child patients
  1. Tez No: 871297
  2. Yazar: İLANAY DURAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BELGİN GÜLHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Stenotrophomonas maltophilia, nozokomiyal enfeksiyon, çocuk, pediatri, mortalite, risk faktörleri, Stenotrophomonas maltophilia, nosocomial infection, children, pediatrics, mortality, risk factors
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Giriş: Stenotrophomonas maltophilia (S. maltophilia) nozokomiyal enfeksiyon etkeni, çoklu ilaç direncine sahip gram negatif bir basildir. Neden olduğu enfeksiyonlara bağlı mortalite pediatrik çalışmalarda %12,5-61 oranında değişmektedir. Bakterinin neden olduğu enfeksiyonlar ve risk faktörleri, tedavi seçenekleri, antibiyotik direnç durumları ve mortalite için risk faktörlerinin değerlendirilmesi önem arz etmektedir. Materyal ve Metod: Eylül 2019 ile Temmuz 2022 arasında hastanede yatan pediyatrik hastalardan (0-18 yaş) mikrobiyoloji laboratuvarı veritabanında tüm S. maltophilia pozitif kan kültürleri belirlenerek retrospektif bir kohort çalışması gerçekleştirdik. Bu hastaların demografik özellikleri, klinik verileri için tıbbi kayıtlar incelendi. S. maltophilia bakteriyemisi olan hastalarda mortalite ile ilişkili risk faktörleri, univaryant ve multivaryant analizler kullanılarak belirlendi. Bulgular: Çalışmamıza 73 hasta dahil edilmiştir. Hastaların 49'u (%67,1) erkek, ortanca yaşı 1,96 (min 0-max 17,69) yıl, 23,08 (min 0-max 15,33) ay olarak saptandı. Altta yatan hastalıklardan 16 (%22) hastada hematolojik malignite, 13 (%17,8) hastada onkolojik malignite, 12 (%16) hastada nörolojik hastalık mevcuttu. 27 (%37) hastanın entübe olduğu, 49'unun (%67,1) kataterinin olduğu görüldü. Hastaların katater günü ortancası 17 (min 2-max 166) gün idi. Hastalardan 36'sında (%49,3) son 1 ayda steroid kullanımı, 16'sında (%21,9) kemoterapi tedavi öyküsü mevcuttu. Hastaların hastanede yatış süresi ortanca 60 (min 5-max 308) gün idi. Yoğun bakıma yatış hastaların %67,1'inde (49/73) mevcuttu (p=0,001). Yoğun bakım ünitesinde ortanca yatış süresi 6 (min 0-max 227) gün idi. S. maltophilia bakteriyemisi 41 (%56) hastada katater ilişkili kan dolaşım enfeksiyonu, 32 (%44) hastada kan dolaşım enfeksiyonu olarak sınıflandırıldı. 44 (%60,2) hastanın S. maltophilia nedeniyle tedavi almadığı, 18 (%24,7) hastanın trimethoprim-sulfametoksazol (TMP-SMX) tedavisi, 5 (%7) hasta seftazidim tedavisi, 2 (%2,7) hasta levofloksasin tedavisi, 2 (%2,7) hastanın TMP-SMX ve levofloksasin kombinasyon tedavisi, 2 (%2,7) hastanın TMP-SMX ve seftazidim kombinasyon tedavisi aldığı belirlendi. Üreme saptandıktan sonra mevcut kataterlerin %92'si (45/49) çekildi. 30 (%41,1) hastada mortalite gözlendi ve S. maltophilia'ya atfedilebilir mortalite %23,2 (17/73) olarak bulundu. S. maltophilia üremesi nedeniyle mortalite görülen hastalarda yoğun bakım yatışı, entübasyon ve steroid kullanımı regresyon analizi ile risk faktörü olarak saptandı. Sonuç: S. maltophilia enfeksiyonu, yoğun bakım yatışı ve son 1 ayda karbapenem kullanımı olan hastalarda daha fazla görülmüş, yoğun bakım yatışı, steroid kullanımı ve entübasyon olması mortalite açısından risk faktörü olarak bulunmuştur. Enfeksiyonun önlenmesi ve mortalitenin azaltılması açısıdan bu faktörler dikkate alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Stenotrophomonas maltophilia (S. maltophilia) is a gram-negative bacillus with multidrug resistance and a causative agent of nosocomial infection. Mortality due to infections caused by S. maltophilia varies between 12.5-61% in pediatric studies. It is important to evaluate the infections caused by the bacterium and risk factors, treatment options, antibiotic resistance status, and risk factors for mortality. Materials and Methods: We conducted a retrospective cohort study by identifying all S. maltophilia positive blood cultures in the microbiology laboratory database from hospitalized pediatric patients (0-18 years) between September 2019 and July 2022. Medical records were reviewed for demographic characteristics and clinical data of these patients. Risk factors associated with mortality in patients with S. maltophilia bacteremia were identified using univariate and multivariate analyses. Results: Our study included 73 patients. Forty-nine (67,1%) of the patients were male, with a median age of 1,96 (min 0-max 17,69) years and 23,08 (min 0-max 15,33) months. Among the underlying diseases, 16 (22%) patients had hematologic malignancy, 13 (17.8%) oncologic malignancy, and 12 (16%) neurologic diseases. 27 (37%) patients were intubated and 49 (67.1%) had catheters. The median catheterization day was 17 (min 2-max 166) days. There was a history of steroid use in the last 1 month in 36 patients (49.3%) and chemotherapy treatment in 16 patients (21.9%). The median duration of hospitalization was 60 (min 5-max 308) days. Intensive care unit admission was present in 67,1% (49/73) of patients (p=0.001). The median length of stay in the intensive care unit was 6 (min 0-max 227) days. S. maltophilia bacteremia was classified as catheter-associated bloodstream infection in 41 (56%) patients and as bloodstream infection in 32 (44%) patients. 44 (60.2%) patients received no treatment for S. maltophilia, 18 (24,7%) patients received TMP-SMX (trimethoprim-sulfametoksazol) treatment, 5 (7%) patients received ceftazidime treatment, 2 (2,7%) patients received levofloxacin treatment, 2 (2,7%) patients received TMP-SMX and levofloxacin combination treatment, and 2 (2,7%) patients received TMP-SMX and ceftazidime combination treatment. 92% (45/49) of the existing catheters were withdrawn. Mortality was observed in 30 (41,1%) patients and mortality attributable to S. maltophilia was 23,2% (17/73). In patients with mortality due to S. maltophilia growth, intensive care unit hospitalization, intubation, and steroid use were found to be risk factors by regression analysis. Conclusion: S. maltophilia infection was more common in patients with intensive care hospitalization and carbapenem use in the last 1 month, and intensive care hospitalization, steroid use, and intubation were found to be risk factors for mortality. These factors should be taken into consideration to prevent infection and reduce mortality.