A Confrontation between tradition and modernity : Republican ideology, Saraçoğlu quartor and paul bonatz
Gelenek ve modernitenin yüzleşmesi: Cumhuriyet ideolojisi, Saraçoğlu Mahallaesi ve Paul Bonatz
  1. Tez No: 56726
  2. Yazar: AYŞE DEMET ERKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL AKÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Saraçoğlu Mahallesi, Paul Bonatz, Cumhuriyet İdeolojisi vı, Saraçoğlu Quarter, Paul Bonatz, Republican Ideology IV
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
öz GELENEK VE MODERNİTENİN YÜZLEŞMESİ: CUMHURİYET İDEOLOJİSİ, SARAÇO?LU MAHALLESİ VE PAUL IÎONATZ Erkan, Ayşe Demet Yüksek Lisans, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Emel Aközer Temmuz 1996, 163 sayfa Bu tez. Saraçoğlu Mahallesi'nin planlandığı özel tarihsel çevre ve şartlan incelemeyi amaçlamıştır. Cumhuriyet ideolojisi akabinde yabancı mimarlık ve mimarlar ile burulan yakın temasın olduğu bir dönemde oluşan, gelenek ve modernitenin yüzleşmesini araştırmak için Saraçoğlu Mahallesi, yabancı mimarı, Paul Bonatz ile bize uygun bir saha oluşturmaktadır. Bonatz'ın kültürel mirasa değer veren Modernizm anlayışı,“modern bahçeli ev şeması”ve“geleneksel Türk evi”nin biraraya geldiği Saraçoğlu Mahallesi'nde gerçekleşmiştir. ' Tez, bu dönemin şartlarını değişik bakış açılarından tartışmaktadır: Bonatz'ın, arkadaşlarının, öğrencilerinin, işçilerinin, ve ona karşı gelmiş olan diğer mimarların görüşlerine bakmaktadır.Bu araştırma ayrıca Cumhuriyet Dönemi'ndeki tartışmaları, 1994 yılında ortaya çıkan, Mahalle'yi yıkma veya satma doğrultusunda alınmak istenen kararlara bağlamaktadır. Dolayısıyla, hala, geçmişi bugünün veya yarının isteklerine feda etmek gibi bir tehlikenin varlığına işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A CONFRONTATION BETWEEN TRADITION AND MODERNITY_REPUBLICAN IDEOLOGY, SARAÇO?LU QUARTER AND PAUL BONATZ Erkan, Ayşe Demet M. Arch., Department of Architecture Supervisor: Assoc. Prof. Dr. limel Aközer July 1996, 163 pages The following thesis aims to inquire into the specific historical context within which the Saraçoğlu Quarter was planned. The Saraçoğlu Quarter with its foreign architect, Paul Bonatz, creates a valuable context for studying the confrontation between tradition and modernity in a period in which a close contact with foreign architects and architecture was established in conformity with the Republican Ideology. Bonatz's understanding of Modernism that was sympathetic towards local cultural heritage, was realized in Saraçoğlu Quarter that embodied“modem garden house scheme”and“traditional Turkish house.”The thesis looks at the context from different viewpoints: From that of Bonatz, his friends, students, employees, and of architects opposing to him. The inquiry then relates the debates in the Republican Period with the developments that tend to threaten the Quarter in 1994. HIHence, it points to the fact that there is still a problem of sacrificing memory to the demands of the present or future.