Development of a two dimensional euler solver by using finite difference method for internal flows
İç akışlar için sonlu fark yöntemi ile iki boyutlu euler çözücüsü geliştirilmesi
  1. Tez No: 56731
  2. Yazar: AMER A. EL-ALİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. HALUK AKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sayısal Akışkanlar Dinamiği, İç Akışlar, Vektör Ayrıştırma, Sonlu Fark Yöntemi, Evler Denklemleri, Computational Fluid Dynamics, Internal Flows, Vector Splitting, Finite Difference Method, Euler Equations
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
IV OZ İÇ AKIŞLAR İÇİN SONLU FARK YÖNTEMİ İLE İKİ BOYUTLU EULER ÇÖZÜCÜSÜ GELİŞTİRİLMESİ Amer A. El-Ali Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. M. Haluk Aksel Yardımcı Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Tahsin Çetinkaya Ocak 1996,81 sayfa Bu tezde, iki boyutlu ve zamana bağlı Evler denklemlerinin çözümü için etkili bir yöntem geliştirilmesi incelenmiş ve denenmiştir. Denklemlerin hiperbolik olabilmesi için zaman bağlı terimler sadeleştirilmemiştir ve bu terktiler sürekli rejimin elde edilebilmesi için bir araç olarak kullanılmıştır. Bu yöntem, vektör ayrıştırma tekniğinin sonlu farklar yöntemi ile forrnülasyonuna dayanmaktadır ve sanki sürekli olan sıkıştırılabilir ve sürtünmesiz akışlar için geçerlidir. Geliştirilen yazılım ile iki boyutlu geometrilerdeki ses altı, ses civan ve ses üstü akışları çözmek mümkündür. Bu yazılımla, içinde Ni tümseği bulunan bir kanaldaki sürtünmesiz bir akışkanın ses altı, ses civan ve ses üstü hızlardaki akışı çözülmüştür. Sonuçlar, geliştirilen yazılımın iki boyutlu akışların çözümündeki geçerliliğini ve şok yakalama yeteneklerini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT DEVELOPMENT OF A TWO DIMENSIONAL EULER SOLVER BY USING FINITE DIFFERENCE METHOD FOR INTERNAL FLOWS Amer A. El-Ali M. Sc, Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. M. Haluk Aksel Co-supervisor: Asst. Prof. Dr. Tahsin Çetinkaya January 1996, 81 pages In this thesis, the development of an efficient scheme for the solution of two- dimensional, time dependent Euler equations is presented and tested. Time terms are used in order to get hyperbolic form equations and they are just a tool to reach the steady state solution. The scheme is based on finite difference formulation with vector splitting technique and is valid for quasi-steady, compressible flow of inviscid fluids. Subsonic, transonic and supersonic flows in planar geometries can be solved by the present code. The code is also able to capture the shocks in transonic and supersonic flows without any artificial dissipation. Test cases of subsonic, transonic and supersonic flow of an inviscid fluid in a channel with a Ni-bump are solved by this solver. The obtained results show the validity of the code for two dimensional flows and its ability of capturing shocks.