Rusya'da çokkültürlülük ve Tatar kimliği
Multiculturalism in Russia and Tatar identity
- Tez No: 567300
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDÜRREŞİT CELİL KARLUK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Rusya, Çokkültürlülük, Tatar, Kimlik, Aidiyet, Kimlik İnşası, Asimilasyon, Russia, Multiculturalism, Tatar, Identity, Construction of Identity, Assimilation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 246
Özet
Kültürel farklılıkların, tarihin başlangıcından beri var olduğu şüphe götürmez bir gerçektir. Kültürel farklılıklara ait yaşanan en temel mesele farklılıkların yok sayılması veya asimile edilmeye çalışılmasıdır. Bir diğer önemli sorun ise toplumun masabaşı düzenlemeleriyle yeniden tektip edilmesidir. Bu genelde, hazırlanan kimlik elbisesine sığamayan uzuvlar için ehven-i şer olarak“Rüküş Yamalar”ın hazırlanması veya daha kötüsü uzuvların elbiseye uydurulması; törpülenmesi veya kesilmesi şeklinde görülür. Rusya Federasyonu'nda farklı kökenlere ait toplulukların kimlik oluşturma çabaları Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla birlikte yeniden gündeme gelse de bu çalışmaların doğuş zamanlarını Çarlık öncesi Rusya'ya kadar götürmek mümkündür. Sovyet döneminde tüm kimlik ve kültürleri eşitlemek için oluşturulan Sovyet İnsanı (Homosoveticus) kimliği ile Sovyet halklarının özgürce yaşamı ve kendi kimliklerini ifade edebilme olanakları ellerinden alınmıştır. Bu konuyla alakalı bölge halklarının kimliğe duyduğu yoksunluk, Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla birlikte kendini göstermiş ve bölge halklarını gerek kendi aralarında gerekse Rus / Slav halklarıyla farklı düzeylerde çatışma ortamına itmiştir. Rusya'da Çokkültürlülük ve Tatar Kimliği isimli çalışmanın amacı, Rusyanın çokkültürlülüğünü sorgulamak ve Slav kültüründen sonra Rusya çokkültürlülüğünü en belirgin şekilde etkileyen ve zaman içerisinde kendisi de etkilenen Tatar kimliğini incelemektir. Bir nevi Rusya'da çokça kullanılan“Rus'u kazısanız altından Tatar çıkar”deyişinin toplumsal gerçekliği ve Rusya'nın çokkültürlülüğüne etkileri nicel veri toplama ve tarama yöntemleri kullanılarak incelenecektir.
Özet (Çeviri)
It is a widely-accepted fact that cultural differences between societies have existed since the beginning of the history. The main problem with these cultural differences is the urge to assimilate or ignore them. A secondary problem is the artificial construction of the identity within the society. This is regarded as the threadbare tailoring to a garment: either hems are hastily elongated to fit society's ever-growing limbs or the body is forced to comply with the ill-fitting design. Although the efforts to create identity in the Russian Federation came to the forefront at the collapse of the Soviet Union, its origins are before Tsarist Russia. With the identity of The Soviet Man (Homosoveticus), which was created during the Soviet period, the free life of the Soviet peoples and their will to express their identity was taken away from them. Hunger to the identity of the peoples of the region has shown itself through the collapse of the Soviet Union and pushed the peoples of the region to conflict with both Russian and Slavic peoples. The aim of this study is to examine the multiculturalism of Russia and to explain how the Tatar Turk identity influenced it and vice versa while contributing slightly less than Slavic culture. As the famous Russian idiom goes“If you dig into Russian [identity] you will find Tatar beneath”. This expression will be examined by applying to quantitative data collection and screening methods along with its effects on Russian multiculturalism.