Kentsel hizmetlerin sunumunda alternatif bir yöntem olarak 'Dernek': Diyarbakır Sarmaşık Yoksullukla Mücadele ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (2006-2016)
'Association' as an alternative method in the presentation of urban services: Diyarbakır Sarmaşık Fighting Poverty and Sustainable Development Association (2006-2016)
- Tez No: 567366
- Danışmanlar: PROF. DR. ADALET ALADA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kentsel Hizmetler, Kamusal Alan/Kamusallık, Kent Hakkı, Belediye, Dernek, Urban Services, Public Space/Publicity, the Right of the City, Municipality, Association
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yerel Yönetimler, Kent ve Çevre Çalışmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
Kentsel hizmetler, toplumun yeniden üretimini sağlayan, değişim değerinin aksine kullanım değeri üzerinden tanımlanan hizmet alanlarıdır. Kentsel hizmetlerin ne olduğuna, nasıl üretileceğine ve kimin üreteceğine dair süregiden bir tartışma vardır. Bu hizmetleri üretenin kim olması gerektiğine dair tartışmalar, devlet ve özel sektör kıskacından çıkamamaktadır. Fakat toplumu, bu hizmetlerle ilgili süreçlerde nesneleştiren anlayışın ötesinde bir perspektif geliştirmek gerekir. Bunun yolu ise yeni bir kamusallığın inşasından geçmektedir. Böylece son zamanlarda özelleştirmenin konusu yapılan kentsel hizmetler, kent sakinlerinin/hemşehrilerin dahil olduğu kamusal alan aracılığıyla toplumsallaşabilecektir. Bu toplumsallaşma ihtiyacı temelde kent hakkı düşüncesine dayanmaktadır. Kent hakkı, sermaye ve devletin el koyduğu kent üzerindeki hak sahipliğinin kent sakinlerine aktarılmasını ifade eder. Belediyeler, bir yerel yönetim birimi olarak kentsel hizmetleri sunmakla yükümlüdür. Fakat hizmet birimi olmanın ötesinde demokrasiyle ilişkilendirilmesi, bu hizmetleri sunarken hangi yöntemleri kullanacağını belirlemektedir. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, kent hakkı gereği, yerel sivil örgütlenmeleri biraraya getirerek kurduğu Sarmaşık Derneği ile kentsel hizmet sunumuna hemşehrileri dâhil etmeye çalışmıştır. Bu örnek uygulamadan hareketle kentsel hizmet sunumunda alternatif bir yöntem olarak dernek tartışılacaktır.
Özet (Çeviri)
Urban services are the service areas that provide reproduction of society and defined by use value rahter than exchange value. There is an ongoing debate about what urban services are, how to produce and who will produce. The discussions about who should be the producer of these services cannot get out of the state and private sector clamp. But it is necessary to develop a perspective beyond the understanding that objectifies society in the processes related to these services. The way to this is through the construction of a new publicity. Thus, urban services that have recently been subject to privatization will be socialized through the public sphere, including the inhabitants of the city/citizens. This socialization necessity is basically based on the idea of the city right. The right to the city refers to the transfer of rights to the inhabitants of the city, which is the property of the capital and the state. Municipalities are obliged to provide urban services as a local government unit. However, being associated with democracy rather than being a service unit determines what methods to use in offering these services. Diyarbakir Metropolitan Municipality, due to the right of the city, has tried to include residents in the provision of urban services through Sarmaşık Association, which it established incoporating local civil organizations. The association will be discussed as an alternative method in urban service delivery based on this example.