Kişi-örgüt ve kişi-iş uyumunun örgütsel vatandaşlık davranışı üzerine etkisi: Bankacılık sektöründe bir uygulama
The effect of person-organization fit and person-job fit on organizational citizenship behavior: A study in banking sector
  1. Tez No: 567383
  2. Yazar: AYBÜKE CAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKHAN KERSE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kişi-Örgüt Uyumu, Kişi-İş Uyumu, Örgütsel Vatandaşlık Davranışı, Person-Organization Fit, Person-Job Fit, Organizational Citizenship Behavior
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmanın amacı kişi-örgüt ve kişi-iş uyumunun örgütsel vatandaşlık davranışı üzerindeki etkilerini araştırmaktır. Araştırmada teorik kısmın ilk bölümünde kişi-örgüt uyumu ve kişi-iş uyumu, ikinci bölümünde örgütsel vatandaşlık davranışı kavramları açıklanmış; üçüncü bölümde ise analiz sonuçları ifade edilmiştir. Çalışmada Karaman il ve ilçe merkezlerinde bulunan 180 banka çalışanından anket tekniğiyle veri toplanmış ve bu veriler SPSS programıyla analiz edilmiştir. İstatiksel analizler yapıldıktan sonra kişi-örgüt uyumunun ve kişi-iş uyumunun örgütsel vatandaşlık davranışını pozitif yönde etkilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of study is to investigate the effects of person-organization fit and person-job fit on organizational citizenship behavior. In the first part of the theoretical framework, person-organizational fit and person-job fit, in the second part organizational citizenship behavior was explained. In the third part, analysis result was explained. In the study, data were gathered from 180 bank employees in Karaman province and towns by using survey technique. Data were analysed by using SPSS. After statistical analyses, it was observed that person-organization fit and person-job fit effect pozitively organizational citizenship behavior.