Kur'an'da hayat ve mevt kavramlarının semantik analizi
Semantic analysis of the concepts 'Hayah and mawt' in theQur'an
- Tez No: 567431
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM GÖRENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'an, Allah, Hayat, Mevt, Mümin, Kâfir, İnanç, Qur'an, Allah, Hayah, Mawt, Believer, Misbeliever, Faith
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Hayat ve mevt kavramlarının Kur'an'daki anlam çerçevesini belirlemek ve icra ettiği fonksiyonları ortaya koymak, insanın dünya hayatını anlamlandırması açısından büyük bir önem arz etmektedir. Biz bu çalışmada“bir kavramın semantik açıdan nasıl incelendiğini”genel manada anlattıktan sonra hayat ve mevt kavramlarını, önce kelime olarak, sonra da Kur'an'da geçen iki mühim kavram olmaları yönüyle ele aldık ve bu kavramlarla yakın anlamda olan kavramların geçtiği âyetleri bütüncül bağlamda görmeye ve hayat ve mevt kavramlarının Kur'an bütünlüğü içindeki anlamlarını ve önemlerini ortaya koymaya çalıştık. Buna göre hayat ve mevt, bedensel canlılık ya da cansızlık manasında olduğu kadar, ruhun canı olan imanın varlığına göre de kişilerin ölü veya diri olmalarını ifade etmektedir.
Özet (Çeviri)
Determining meaning framework of the concepts, hayah and mawt, in the Qur'an and revealing the functions it performs are of great importance in terms of giving meaning to human life in the world. In this study, after explaining how we examine the concepts in terms of semantic, we discussed the concepts of life and death as a words, we discussed these words as two important concept written in the Qur'an later on. Then, we tried to examine the verses in which the concepts which are close to these concepts and also tried to put forward the meanings and importance of the concepts of life and concepts in the integrity of Qur'an. According to this, life and death means that people are dead or alive according to the existence of faith which is the vitality of the soul as well as the meaning of bodily vitality or lack of life.