Ebelik empati ölçeğinin geçerlik ve güvenirlik çalışması
Reliabi̇li̇ty and validity study of midwifery empathy scale
  1. Tez No: 567430
  2. Yazar: ASLIHAN SEVİNÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYLA ERGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ebelik, Empati, Empati Ölçeği, Geçerilik ve Güvenirlik, Midwifery, Empathy, Empathy Scale, Validity and Reliability
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, Ebelik Empati Ölçeğinin geçerlik ve güvenirlik çalışmasını yapmaktır. Yöntem: Metodolojik tanımlayıcı bir çalışma olan araştırmamızın evrenini, İstanbul İli Kamu Hastaneler Birliğine bağlı en fazla ebenin (n=310) çalıştığı ve en fazla yatak kapasitesine sahip 9 hastane oluşturmuştur. Araştırma verileri; 15.12.2017 / 01.05.2018 ve 25.05.2018 / 01.10.2018 iki ayrı tarihlerde toplanmıştır. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan anket formu ve Ebelik Empati Ölçeği kullanıldı. Veriler bilgisayar ortamında SPSS 22.0 programında değerlendirilmiştir. Bulgular: Araştırmaya 223 ebe katıldı. Ebelik Empati Ölçeğinin güvenirliğinin belirlenmesi iç tutarlılık vemadde toplam korelasyonları yöntemleri kullanılarak yapıldı. Ölçeğinin Cronbach Alfa değeri 0,736 (yüksek derecede güvenilir) bulundu. Ölçeğin ölçüte bağlı geçerliği, alt-üst gruportalamalarına dayalı madde analizi ve eş zaman geçerliği yolu ile belirlendi. Doğrulayıcı faktör analizinde ise, NFI, CFI, IFI ve RFI endekslerinin kabul edilebilir düzeyde olmaması ve ölçeğe ait 7 alt boyutun iç tutarlılık düzeyinin çok düşük düzeyde olması nedeniyle mevcut faktör yapısıyla empati becerisini ölçemediği saptandı. Sonuç: Ebelik Empati Ölçeği Türkçe formunun mevcut faktör yapısıyla ebelerin empati düzeyini ölçmek için geçerli ve güvenilir bir araç olmadığı belirlendi. Ölçeğin mevcut faktör yapısının değiştirilerek özel hastane, birinci basamak ve öğrenci ebe grubuna uygulanması ve bu gruplarda geçerlik ve güvenirliğin yeniden incelenmesi ve Türkiye'ye uyarlanan revize ölçeğin kullanılması önerildi.
Özet (Çeviri)
Objective: The main purpose of this study is conducting validatiy and relaibility of midwifery empathy scale. Method: Universal set of our study which has the characteristics of methodological definer includes 9 different hospitals that have the highest bed capacity and number of midwives (n=310) who have already adhered to Association of Istanbul Public Hospitals. Data of this research is collected by means of Midwifery Empathy Scale and related survey form during two different periods that are 15.12.2017 / 01.05.2018 and 25.05.2018 / 01.10.2018. On the other hand, collected data is analyzed by using parametric test techniques. The data were evaluated in a computer programmed SPSS 22.0 program. Results: 223 midwives participate in this study. In order to verify the relaibility of midwifery empathy scale, consistency and total test correlation methods are used. Based on this scale, the Cronbach alfa value is found as 0,736 (high degree of confidence). Validity criterion of the scale is identified by average of upper-lower groups analysis and synchro-validity. it is determined that current factor structure would not be able to evaluate empathy ability during verifying factor analysis because NFI, CFI, IFI and RFI indices could not meet the acceptance criteria and self-consistency level of 7 sub-dimension is too low. Conclusions: Based on existing factor structure, it is understood that related survey form is not a reliable and valid method to evaluate midwifery empathy scale. It is advised to change the structure of current factor by implicating in private hospitals, first-grade midwives and student midwives and re-evaluate the validity or reliability of this empathy scale on this new structure. It was proposed to implement the scale adapted to Turkey.