Bankada çalışan kadın personellerin kariyer basamaklarında karşılaştıkları sorunları belirlemeye yönelik bir araştırma
The women staff working at the bank a research to determine problems
  1. Tez No: 567451
  2. Yazar: DİLEK DURMUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜNYAMİN AKDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın, Kariyer Yönetimi, Kariyer Planı, Kariyer Engelleri, Women, Career Management, Career Plan, Career Barriers
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu tez çalışmasının amacı; bankacılık sektöründe çalışan kadınların, yaşadıkları kariyer sorunlarının neler olduğu ve bu sorunların çözümünde hangi uygulamalara ihtiyaç duyulduğunu tespit etmektir. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde; kariyer kavramı, kariyer geliştirme, kariyer evreleri, kariyer geliştirirken yöneticilere düşen rol, kariyer geliştirmede örgüt-birey ilişkisi, kariyer geliştirme sisteminin yararları, kariyer geliştirme sisteminin sorunları üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde; kadınların çalışma yaşamında karşılaştıkları sorunlar ve kadın yöneticilerin kariyer sorunlarının neler olduğu açıklanmıştır. Kadın çalışanın örgüte sağlayacağı faydalar üzerinde durulmuştur. Ayrıca kadınların kariyer sorunlarına karşı alınması gereken kurumsal önlemler ve yasal düzenlemeler konularına odaklanılmıştır. Çalışmanın son bölümünde ise; kadın yöneticilerin kariyer basamaklarında karşılaştıkları sorunların kariyer planlarına etkilerinin ne düzeyde olduğunu belirlemeye yönelik saha araştırması yapılmıştır. Kadınlar iş yerinde karşılaştıkları engellerin yanı sıra çocuk, aile, eş ve ev kaynaklı sorunlarla karşılaşmaktadırlar. Özellikle kadınlar erkeklere oranla çocuklarına daha fazla zaman ayırmaktadırlar. Bu sebeplerden de ötürü evli kadınlar kariyer planlarını erkek ve bekar kadınlara oranla daha az yapmaktadırlar. Toplumsal önyargı, erkeklerle eşit fırsatlara sahip olmama, çocuklara daha fazla zaman ayırma gibi daha birçok sebepten dolayı kariyer yolunda zorluklarla karşılaşmaktadırlar. Kadın çalışanların tüm bu zorluklara ve engellere rağmen belki de ülkemizdeki iş bulma zorluğunu da göz önüne alarak işlerinde çalışmaya devam ettiğini ve yöneticilik yolunda önlerine çıkan engelleri kendilerine olan özgüvenleri sayesinde aşmaya çalışıp yöneticilik makamına gelmeye çalıştıkları sonucunu çıkarabiliriz.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to determine the career problems of women working in banking sector and to find out what applications are needed to solve these problems. The study consists of three parts. In the first part of the study; career concept, career development, career stages, the role of managers in career development, organization-individual relationship in career development, benefits of career development system, problems of career development system are emphasized. In the second part; problems women face in working life and career problems of female managers are explained. The benefits of the female employee to the organization were emphasized. In addition, institutional measures and legal regulations to be taken against women's career problems are focused on. In the last part of the study, a field research was conducted to determine the level of impact of the problems faced by female managers on their career plans. In addition to the barriers they face at work, women face child, family, spouse and home-based problems. Especially, women spend more time with their children than men. For these reasons, married women make their career plans less than men and single women. They face difficulties in their career path for many reasons such as social prejudice, lack of equal opportunities with men, and spending more time with children. Despite all these difficulties and obstacles, we may conclude that female employees continue to work in their jobs considering the difficulty of finding a job in our country, and that they try to overcome the obstacles that arise in the way of management thanks to their self-confidence and try to come to the manager position.