Pretermlere verilen cenin pozisyonunun yenidoğanın konforuna ve emme başarısına etkisi
Effect of facilitated tucking position on the newborn comfort and breastfeeding success in preterm infants
- Tez No: 567489
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL KÜÇÜKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Cenin, emme başarısı, konfor, preterm, hemşirelik, Absorption success, comfort, facilitated tucking position, preterm, nursing
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Pretermlere Verilen Cenin Pozisyonunun Yenidoğanın Konforuna ve Emme Başarısına Etkisi Amaç: Araştırma preterm bebeklere verilen cenin pozisyonunun yenidoğanın konforuna ve emme başarısına etkisini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Çalışma, Erzurum'da bulunan bir devlet hastanesinin yenidoğan yoğun bakım ünitesinde 29 Kasım 2018 – 03 Temmuz 2019 tarihleri arasında randomize kontrollü deneysel tasarımda yapılmıştır. Çalışmanın evrenini, 01 Şubat 2019 – 31 Nisan 2019 tarihleri arasında araştırmanın yapıldığı birimde yatan 35-37. gestasyon haftasındaki yenidoğanlar oluşturmuştur. Örneklemi, belirtilen tarihlerde yenidoğan yoğun bakım ünitesine başvuran ve araştırma grubu seçim kriterlerini taşıyan 89 yenidoğan oluşturmuştur. Veriler“Yenidoğan Tanıtıcı Bilgi Formu”,“Fizyolojik Parametre Takip Çizelgesi”,“Yenidoğan Konfor Davranış Ölçeği”,“LATCH Emzirme Tanılama Formu”ile toplanmıştır. Çalışmada deney grubundaki yenidoğanlara (n=44) cenin pozisyonu verilerek yenidoğanın konforu ve emme başarısı değerlendirilmiştir. Kontrol grubundaki yenidoğanlara (n=45) ünitenin rutin uygulaması yapılmıştır. Verilerin analizi SPSS (Statistical Package for Social Sciences) 22 paket programı ile değerlendirilmiştir. Çalışmanın her aşamasında etik ilkeler gözetilmiştir. Bulgular: Araştırmada deney grubundaki preterm yenidoğanların fizyolojik parametreleri kontrol grubundan anlamlı derecede düşük bulunmuştur (p0.001). Sonuç: Preterm yenidoğanlara verilen cenin pozisyonunun yenidoğanın konforunu artırdığı ve emme başarısını olumlu yönde etkilediği tespit edilmiştir. Destekleyici gelişimsel pozisyonlardan cenin pozisyonunun erken dönemde bebeklere uygulanması önerilir.
Özet (Çeviri)
Effect of Facilitated Tucking Position on the Newborn Comfort and Breastfeeding Success in Preterm Infants Aim: The study was conducted with the aim of evaluating the effect of facilitated tucking position on the newborn comfort and breastfeeding success in preterm infants. Materials and Methods: The study was conducted with randomized controlled experimental research design between 29.11.2018-03.07.2019 in the neonatal intensive care unit of a state hospital in the Province of Erzurum, Turkey. The study population consisted of neonates in the 35-37 gestational week, admitted to the research unit between February 1st, 2019 and April 31st, 2019. The sample of the study consisted of 89 neonates, who admitted to the neonatal intensive care unit at the specified dates and met the research inclusion criteria. Data were collected with“Newborn Introductory Information Form”,“Physiological Parameter Follow-Up Chart”,“Newborn Comfort Behavior Scale”,“LATCH Breastfeeding Assessment Tool”. In the study, newborns in the experimental group (n=44) were put into the facilitated tucking and the comfort and breastfeeding success of the newborns were evaluated. The routine application of the unit was applied to the newborns in the control group (n=45). Data analysis was performed with SPSS (Statistical Package for Social Sciences) 22 software package. Ethical principles were adhered at all stages of the study. Results: The physiological parameters of the preterm neonates in the experimental group were significantly lower than the control group (p0.001). Conclusion: The facilitated tucking position given to preterm neonates was found to increase the comfort of neonates and positively affect the breastfeeding success. Among the supportive developmental positions, application of the facilitated tucking position is recommended in infants in the early period.